Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/polisano/public_html/wp-content/plugins/movewordpress/replacer.php on line 762
MedLife Polisano » OVARUL POLICHISTIC LA ADOLESCENTE

OVARUL POLICHISTIC LA ADOLESCENTE

OVARUL POLICHISTIC LA ADOLESCENTE
(Sindrom de ovar polichistic-SOP, Polycystic ovary syndrome-PCOS)

Spre deosebire de celelalte patologii, sindromul de ovar polichistic la adolescente, parte a endocrinologiei pediatrice, diferă de ovarul polichistic la femeile adulte, fiind incomplet suprapuse. De aceea este necesară o decizie de diagnostic bine evaluată. Nu este indicat că o pacientă la vârsta adolescenței să primească diagnosticul SOP similar cu o pacientă adultă. Pentru o mai bună înțelegere ne ajută abordarea comparativă.

OVARUL POLICHISTIC LA ADOLESCENTE

Tema complexă a sindromului de ovar polichistic suscită un interes permanent în rândul specialiștilor în endocrinologie.

La începutul explorării pacientei adulte se cercetează criteriile Rotterdam de încadrare: Oligo sau/și anovulație; Semne clinice sau/şi biochimice de hiperandrogenism.

Ovare polichistice ecografic.
Prezența a două dintre cele trei este necesară pentru a pune diagnosticul. În afară de criteriile Rotterdam care sunt cele mai folosite, în unele situații este necesară și raportarea la concluziile stabilite de două societăți de endocrinologie renumite: AE și PCOS (AE-Androgen Excess Society şi PCOS Society) cu privire la faptul că pot fi insuficiente datele pentru a defini o femeie care prezintă disfuncţie ovulatorie şi ovare polichistice, dar fără hiperandrogenism, ca având SOP- sindrom de ovar polichistic.
Sunt luate în calcul, de asemenea și criteriile NIH (Naţional Institute of Health) care aduc în plus necesitatea prezenței ciclurilor menstruale neregulate, pentru diagnostic.
SOP (Sindrom de ovar polichistic) devine cel mai frecvent manifest în cursul perioadei de adolescență. În mod specific se caracterizează prin hiperandrogenism și disfuncție ovulatorie.
Semne de hiperandrogenism:

  • hirsutism (apariţia de păr în plus pe corp la femei, pe modelul de creștere specific bărbaților)
  • acnee moderată sau severă.

Comparativ, la adolescente, criteriile de diagnostic sunt cele stabilite de un consens internaţional publicat în 2020. Diagnosticul necesită să fie întâlnite 2 criterii:
prezența semnelor clinice și paraclinice a hiperandrogeniei (ce se poate observa în urma examenului obiectiv, adică aspecte ce se pot vedea, cât și cele ce apar în analize);

Model de ciclu menstrual anormal (ca și marcă a disfuncției ovulatorii).
Acestea din urmă enumerate nu se suprapun total peste cele întâlnite la femeile adulte și descrise la început, deoarece diferă atât modelul de ciclu menstrual până la atingerea unui ritm normal cât și aspectul ecografic al ovarului între adolescente și femeile adulte.

Dr.Enachescu-Iulia-Maria

DR. ENĂCHESCU IULIA MARIA

Endocrinolog,
Atestat STUDII COMPLEMENTARE
ENDOCRINOLOGIE PEDIATRICĂ