Metode minim-invazive în tratamentul litiazei renale și ureterale

Pacienții diagnosticați cu pietre la rinichi sau la uretere - litiaza renală și ureterală - au rareori nevoie de intervenții chirurgicale deschise, clasice. Dacă aveți aceste probleme medicale nu trebuie să vă alarmați, în ultima decadă s-a făcut un progres considerabil în managementul litiazei renale și ureterale.

“În funcție de prezența simptomelor pacienților, a dimensiunii și a localizării pietrelor avem la dispoziție trei metode minim-invazive în tratamentul litiazei renale și ureterale: tratamentul prin litotriție extracorporeală cu unde de șoc (ultrasunete) ESWL, nefrolitotriție percutanată NLP și ureteroscopie semirigidă și flexibilă (fURS), care se realizează sub ghidaj fluoroscopic în timp real și folosesc ca sursă de litotriție ultrasunetele sau energia LASER Holmium de ultimă generație”, explică dr. Radu Maxim, medic specialist urolog la Spitalul European Polisano.

Metode minim-invazive în tratamentul litiazei renale și ureterale

Aceste metode minim invazive se realizează sub anestezie rahidiană sau generală și permit abordarea eficientă a majorității tipurilor de calculi, cu localizare renală, respectiv ureterală, indiferent de compoziția chimică, deoarece se pot folosi seriat sau complementar, până la rezolvarea totală a problemei pietrelor, la atingerea așa-numitului status “stone-free”. Prin acest concept, scade rata de complicații care pot apărea, se scurtează timpul de spitalizare, iar pacientul își poate relua activitățile de zi cu zi în timp foarte scurt.

1. Litotriția extracorporeală cu unde de șoc cu ultrasunete (ESWL) este cel mai uzual tratament pentru calculii renali cu dimensiuni de până la 2 cm. Este considerat non-invaziv, se realizează sub anestezie generală IV cu aparat de tip Siemens cu dublu ghidaj ecografic și fluoroscopic. Fragmentele rezultate se elimină pe căile naturale, fiind ajutate de aport de lichide și medicație care favorizează expulzia acestora.

2. Nefrolitotriția percutanată NLP se folosește pentru eliminarea calculilor de dimensiuni mai mari de 2 cm, situați la nivelul rinichiului. Aceasta constă în puncţia sistemului colector renal sub ghidaj ecografic si radiologic. Traiectul de puncţie este dilatat pentru a permite accesul nefroscopului în rinichi şi eliminarea calculilor sub control video şi radiologic.

3. Ureteroscopia semirigidă/flexibilă este o metodă eficace de diagnostic și tratament a patologiei căii urinare superioare (litiaza renală, tumori uroteliale înalte, malformații, stricturi ureterale). Este utilizată pentru calculi cu dimensiuni de până la 2 cm diametru, cu aproape orice localizare și compoziție chimică. Această metodă permite accesul prin căile anatomice, prin orificiile naturale, către rinichi, uretere și leziunile legate de acestea. Prin energia LASER Holmium, se realizează o fragmentare eficace și o extragere eficientă a fragmentelor, fără a produce plăgile specifice chirurgiei deschise.

Dr. Radu Maxim, medic specialist urolog, oferă consultații și tratamente chirurgicale endoscopice/ laparoscopice/ deschise în cadrul Spitalului European Polisano, de pe strada Constituției, numărul 24. Pentru programări și alte detalii, puteți apela numărul de call-center 021.9383, de luni până vineri, între orele 7-22, și sâmbătă, între orele 8-14.