Lupusul eritematos sistemic (LES)

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală cronică, autoimună, care se caracterizează prin manifestări clinice polimorfe. Este caracterizat prin afectare sistemică, având capacitatea de a afecta aproape toate organele corpului uman. Reprezintă prototipul bolilor autoimune.

Severitatea bolii este foarte variabilă, de la forme ușoare, cu afectare a pielii sau a articulațiilor până la forme severe, rare, cu risc mare de complicații si deces.

Lupusul eritematos sistemic afectează preponderent femeile tinere, de 10-15 ori mai frecvent ca bărbații și debutează între 16 și 55 ani de obicei.

Lupusul eritematos sistemic (LES)

Este totuși o boală rară, prevalența globală este estimata la 30-50 cazuri/100.000 de locuitori. Dar în ultimii 40 ani numărul cazurilor de lupus eritematos sistemic s-a triplat.

Cauzele care duc la apariția acestei boli sunt multiple și insuficient cunoscute. Lupusul eritematos sistemic este consecința interacțiunii dintre factorii genetici, hormonali, imunologici cu anumiți factori de mediu. Factorii hormonali - nivele crescute ale estrogenilor sau nivele scăzute ale testosteronului pot duce la apariția lupusului.  Astfel se explică de ce LES afectează în special femeile de vârsta fertilă, se agravează în timpul sarcinii sau după administrare de anticoncepționale orale.

Factorii de mediu incriminați în declanșarea bolii sunt reprezentați de expunerea la ultraviolete, unele infecții, cum ar fii Virusul Ebstein Barr, HIV sau medicamente cum sunt- fenitoin, carbamazepină, izoniazida, agenti biologici anti TNF alpha, sulfasalazină, interferon sau contraceptive orale.

Lupusul a fost denumit boala cu mie de fețe datorită manifestărilor clinice care sunt de o mare diversitate. Tabloul clinic este variabil, în funcție de extensia bolii.

Cele mai frecvente modificări sunt:

  1. Manifestări generale-febră prelungită, oboseală, scădere în greutate
  2. Manifestări cutanate-cea mai sugestivă fiind eritemul malar-înroșire la nivelul nasului și obrajilor, în formă de fluture, după expunerea la soare
  3. Manifestări articulare-dureri la nivelul articulațiilor mici mâini, genunchi, coate
  4. Manifestări cardio-vasculare-pericardită, miocardită, endocadită Libman Sacks
  5. Manifestări pulmonare-pleurezie cel mai frecvent
  6. Manifestări renale-cele mai grave-nefrita lupică

Analizele uzitate în stabilirea diagnosticului de lupus sunt analize uzuale și analize imunologice. Modificările specifice LES pot indica-citopenii-scăderea numărului de celule albe sau roșii, anemie, anomalii de coagulare, inflamație, iar imunologic-anticorpi antinucleari pozitivi, scădere complement, anticorpi specifici prezenți- anti ADN dublu catenar,  antihistone, antiRo, antiLa, anti SM.

Stabilirea diagnosticului de lupus nu este totdeuna facilă și presupune corelarea tabloului clinic cu modificările analizelor uzuale și de imunologie.

Tratamentul lupusului eritematos sistemic este complex și presupune identificarea tipului de organ afectat,  stabilirea potențialul de reversibilitate al acestei afectări, asigurarea unei calități bune a vieții si evitarea puseelor de boală. În ultimii ani am asistat la o creștere importantă a ratei de supraviețuire a pacienților cu LES, în condițiile în care medicația actuală poate controla lupusul cu condiția ca pacientul să urmeze medicația și să se prezinte la controale regulate. La baza unui diagnostic de lupus eritematos sistemic controlat stă relația medic-pacient și urmarea unui tratament adecvat-mai ales că acesta este gratuit în România.

Dr.Enachescu-Iulia-Maria

DR. Mihaela Nedelcu

Medic specialist reumatologie