Investigații pentru prevenție, diagnostic și tratament în urologie


Aceste investigaţii se pot face şi prin intermediul CAS Sibiu ambulatoriu sau prin internare.


Unul din principalele obiective ale urologului este reprezentat de asigurarea unui flux urinar de calitate de la nivelul rinichiului până la nivelul meatului uretral extern.
Principalele afecțiuni care produc obstrucții la nivelul aparatului urinar pot evolua de la colica renală necomplicată până la insuficiența renală acută sau urosepsis (afecțiuni care pun în pericol viața pacientului).

Investigații pentru prevenție, diagnostic și tratament în urologie

Acestea sunt:

  • Litiază (piatră) reno-ureterală
  • Sindromul de joncțiune pielo-ureterală
  • Chist renal compresiv
  • Stenoza ureterală intrinsecă cel mai frecvent postinflamatorie sau posttraumatică
  • Stenoza ureterală prin compresie sau invazie extrinsecă

-  Neoplazică – cancer prostatic, cancer de vezică urinară, cancer de col uterin, cancer de colon sau rect
-  Non-neoplazică – fibroză retroperitoneală post-radioterapie, limfocel postoperator, anevrism aortă

Obstrucții la nivelul colului vezical sau al uretrei:

    • Neoplazice: cancer vezică urinară, cancer prostată, cancer de uretră, cancer penian
    • Non-neoplazice: adenom de prostată, prostatită acută, strictură de uretră, abces periuretral

Tabloul clinic cu care se poate prezenta un pacient cu obstrucție la nivelul tractului urinar este extrem de variat în funcție de cauză, localizarea și perioada de instalare (acută sau cronică) a obstrucției.

Durerea de flanc (spate) datorată presiunii create în sistemul colector este cel mai frecvent simptom la pacienții cu obstrucție acută:

  • durere de intensitate mare, chinuitoare, care poate iradia către abdomenul inferior și testiculele sau labiile de pe partea afectată;
  • este adesea asociată cu greațuri sau vărsături
  • în cazul în care se asociază cu stări de febră și frison, avem evoluția unei colici renale simple spre o pielonefrită acută care necesită un diagnostic cât mai prompt alături de un tratament adecvat.

În schimb, obstrucția cronică, instalată lent care este specifică neoplaziilor sau stricturilor ureterale intrinseci sau prin fibroză retroperitoneală a tractului urinar, este de obicei un fenomen relativ nedureros, iar pacienții pot fi complet asimptomatici.

Obstrucția colului vezicii urinare este cel mai adesea asociată cu simptome de urinare frecventă (mai ales pe timpul nopții), imperiozitate micțională, inițierea cu dificultate a urinării, jet urinar slab și senzația de golire vezicală incompletă. Anuria (producerea și emisia a mai puțin de 100 ml urină în 24 ore) este un semn de prezentare la medic rar, dar dramatic, și destul de specific al obstrucției tractului urinar. Foarte important, a nu se confunda cu retenția acută de urină (imposibilitate evacuării urinei de la nivelul vezicii urinare), care este însoțită de dureri mari la nivelul hipogastrului, pacientul prezentând continuu senzația de a urină.

Obstrucția tractului urinar trebuie întotdeauna luată în considerare la pacienții cu hipertensiune arterială nou debutată și la pacienții cu insuficiență renală fără antecedente de boală renală, diabet zaharat sau hipertensiune arterială. În plus, obstrucția tractului urinar ar trebui întotdeauna investigată ca un posibil factor contributiv la pacienții cu infecții urinare recurente.

De asemenea trebuie investigate și alte simptome asociate cum ar fi:

  • hematuria (prezența de sânge în urină) fie aceasta microscopică sau macroscopică
  • piuria (prezența de leucocite în urină) – urină de aspect purulent, opac

 

Având în vedere tabloul clinic atât de variat al obstrucției tractului urinar, stabilirea unui diagnostic cât mai exact și prompt prin intermediul analizelor de laborator și a imagisticii medicale (ecografie a aparatului urinar, tomografie computerizată sau rezonanță magnetică), urmată ulterior de instituirea unei terapii adecvate medicamentoase sau intervenționale (endoscopie urologică înaltă sau joasă, laparoscopie sau intervenții chirurgicale deschise) poate face diferența în ceea ce privește evoluția pacientului.

Pachet 1 – schimbat sonde ureterale

Se adresează pacienților care au efectuat intervenții chirurgicale care s-au finalizat cu urostomie cutanată și care presupune montarea și schimbarea de stenturi ureterale tip mono-J

Pachet 2 – schimbat/montat sonde nefrostomie

Se adresează în principal pacienților cu strictură ureterală prin compresie extrinsecă (neoplasm de col uterin, cancer prostată, alte neoplazii cu invazie și compresie pe ureter – în cazul cărora montarea de stent ureteral nu mai reprezintă o opțiune)

Pachet 3 – diagnostic pielonefrita acută

Pachet 4 – dilatații uretrale

Pacienți cu stricturi uretrale care necesită dilatații uretrale periodice

Pachet 5 – ablație/montare stent ureteral

Se adresează pacienților care necesită montare de stenturi pentru stricturi ureterale sau diferite formațiuni tumorale compresive pe ureter, sau pacienților care necesită scoaterea stenturilor după proceduri endoscopice sau chirurgicale deschise sau laparoscopice (ureteroscopie, endopielotomie, cura chirurgicală deschisă sau laparoscopică a sindromului de joncțiune pielo-ureteral, etc.)

Pachet 6 – diagnostic cistită acută

Pachet 7 – diagnostic cancer prostată

Totodată un interes aparte pentru perioada actuală este reprezentat de screening-ul și diagnosticul cancerului de prostată, care dacă este depistat într-un stadiu incipient permite evitarea unor complicații ulterioare neplăcute cauzate de această patologie.


Aceste investigaţii se pot face şi prin intermediul CAS Sibiu ambulatoriu sau prin internare.


Dr. Alexandra Micu

Dr. Alexandra Micu

Medic specialist urologie