Intervenții chirurgicale complexe 16-21 Aprilie 2018


În săptămâna 16-21 aprilie, la Spitalul Polisano vor avea loc mai multe intervenții chirurgicale complexe asupra unor copii care suferă de malformații congenitale grave. Este vorba despre un proiect umanitar pe care îl realizăm al treilea an consecutiv printr-o colaborare între Spitalul Polisano, Fundația "Healing Little Hearts" (Marea Britanie), Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Fundația Polisano și Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu.


 

Intervenții chirurgicale complexe 16-21 Aprilie 2018

Copii care urmează să fie operați provin din familii care întâmpină dificultăți financiare, reprezentând cazuri sociale. Pentru a veni în sprijinul lor au fost invitate la Sibiu echipe internaționale de medici din Marea Britanie și Suedia care, alături de medicii Spitalului Polisano vor realiza intervențiile chirurgicale necesare, costurile fiind acoperite de către cele două fundații, cu ajutorul partenerilor lor.

Dintre medicii invitați îi amintim pe Dr. Şerban Stoica, medic primar în chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Universitar din Bristol, Dr. Petru Liuba, medic primar în Cardiologie intervențională Pediatrică, profesor asocial al Universității din Lund, echipa va fi completată de Dr.Shaun Collins, Dr.Francisco Gonzalez Barlatay, Dr.Guy Bagley, Dr.Sandra Cutts, Dr.Tracey Phillips, Dr.William Booth, Dr. Julia Vujcikova împreună cu echipa de asistente medicale.
Echipa medicală a Spitalului European Polisano va fi compusă din Conf. Dr. Victor Costache, medic primar, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, Dr. Cristina Pitiș, medic primar în cardiologie, șef secție cardiologie alături de Dr. Felix Farcas, Dr. Andreea Costache, Dr. Mircea Popitiu, Dr. Radu Hulpus, Dr. Tatiana Melnic, Dr. Cristina Leatu, Dr. Cristina Zagoni, Dr. Sergiu Batar, Dr. Viorela Cotarla, Dr. Sami Bunescu, Dr. Adrian Lacatusu, Dr. Meghed Mokhtar, echipa ATI - Dr. Constantin Condac, Dr. Sorin Ilie, Dr. Alina Toma, Dr. Madalina Trusca, Dr. Simona Pop.

Această colaborare între echipele de medici va fi un bun prilej pentru un schimb de experiență, iar pentru viitor au fost create premisele unui centru de boli cardio-vasculare pediatrice în SIBIU. În România (la o populație de 20 mil. de locuitori) există un necesar de aprox. 1500-1600 de operații anual. Deocamdată se realizează numai aprox. 550 de intervenții/an, cauza principală fiind lipsa personalului medical și paramedical calificat.

Chirurgii, anesteziștii și restul echipei medicale vor realiza intervențiile pro bono, pentru ca acești copii cu malformații congenitale cardiace grave, care ani de zile nu au putut avea parte de o operație care să le redea sănătatea, să poată avea o șansă la o viață normală. În felul acesta Spitalul Polisano se alătură eforturilor pe care Ministerul Sănătății le face pentru salvarea cât mai multor inimi de copii născuți aparent fără speranță, dar a căror șansă la viată poate fi redată prin dedicație profesională și prin susținere financiară.

Programul operator gratuit pentru copiii cu malformații congenitale cardiace continuă seria acțiunilor de responsabilitate socială derulate de Spitalul European Polisano, după intervențiile chirurgicale din anii anteriori de care au beneficiat și alți copii, după programul de screening gratuit pentru depistarea precoce a malformațiilor congenitale cardiace la copii. Sperăm ca echipa de chirurgie cardiovasculară pediatrică să se întoarcă regulat în Sibiu, iar pacienții viitori vor fi centralizați pe lista de programări aflată în evidentele Clinicii Polisano și ale partenerilor săi sociali.