Cum măsurăm temperatura copilului:
cu termometrul intrarectal (la sugarul şi copilul mai mic de 2 ani timp de aproximativ 3 minute sau până la semnalul sonor. Această metodă de măsurare nu se face după efort fizic şi nici după emisia unui scaun) cu cel auricular (la bebeluşii peste 6 luni de zile), axilar (timp de 5 minute sau după semnalul sonor), lingual la copilul peste 4-5 ani (acesta trebuie să ţină gura închisă şi să respire timp de 3 minute pe nas) şi frontal (la bebeluşii peste 3 luni).
Nu măsuraţi temperatura imediat după masă, plâns, trezire, agitaţie, baie, mersul la toaletă, expunere prelungită la soare sau după ce copilul a stat în spaţii supraîncălzite.
Când solicităm consult medical pentru copilul care prezintă febra:
atunci când febra copilului indiferent de vârsta durează peste 3 zile, copilul este mai mic de 3 luni şi prezintă febra 38 grd C, copilul prezintă semne de somnolenţă (este greu de trezit) sau agitaţie marcată, " tremura puternic" eventual cu pierderea stării de conştientă, copilul nu acceptă lichide sau le varsa, atunci când copilul prezintă o iritaţie cutanată care nu dispare la presiune, atunci când copilul prezintă semne de deshidratare (gura uscată, lipsa lacrimilor, urinează mai puţin şi urina este închisă la culoare), când prezintă dificultăţi de respiraţie.
Tratament:
- Hidratare adecvată: în caz de febră creşte şi riscul deshidratării mai ales la copii sub un an. Rehidratarea se va face cu săruri de rehidratare orală (pulbere care se dizolvă în apă sau ceai sau soluţii gata preparate) administrate în cantităţi mici şi dese.
- Împachetări cu apă la temperatura camerei, cu evitarea extremităţilor (cap, braţe, gambe şi picioare) pentru 5-10 minute, băi cu apă progresiv răcită începând de la 37 grade C - avantajul unei scăderi rapide a febrei.
- Îmbrăcăminte lejeră: haine din bumbac, subţiri.
- Administrarea de antitermice atunci când valoarea intrarectala depăşeşte 38-38,5 grade C sau cea axilara 38 grd.C. Ele se administrează pentru a reduce disconfortul pacientului, nu pentru a scădea valoarea numerică a temperaturii. Dozele de antipiretice trebuie calculate în funcţie de greutatea corporală şi NU ESTIMATE. Medicamentele încep să îşi facă efectul la aproximativ 30-60 minute de la administrare.
Medicul este cel care indică acest tratament şi stabileşte dozele corecte în funcţie de vârstă, greutate şi starea copilului. Examenul clinic rămâne primordial în stabilirea unui diagnostic etiologic.
Preparatele antitermice recomandate sunt: Acetominofen (paracetamol) pe cale orală (sirop), intrarectal (supozitoare), tablete (la copii peste 6 ani) - 10-15 mg/kg/doza acesta poate fi administrat la 4-6 ore interval. Poate fi administrat de la vârsta de o lună.
Ibuprofen 5 -10 mg/kg/doza la 6-8 ore interval (sub formă de sirop sau supozitor). Acesta este recomandat după vârsta de 3 luni.
Sfaturi pentru părinţi:
Nu se va administra ASPIRINA copilului deoarece poate declanşa complicaţii grave (sindrom Reye), ANTIBIOTIC din proprie iniţiativă (febra înaltă nu reprezintă indicaţie de administare de antibiotice) şi nici METAMIZOL SODIC sub formă de picături sau supozitoare din proprie iniţiativă (fiind un medicament cu efecte adverse severe dar rare şi trebuie administrat doar la recomandarea medicului)
Se va evita supraîncălzirea mediului ambiant.
Nu se vor efectua împachetări cu alcool sanitar sau otet - se pot absorbi şi pot provoca arsuri ale pielii dacă temperatura este mare. În plus, nu s-a dovedit efectul antitermic al acestor substanţe.
În caz de convulsie febrilă: copilul va fi aşezat în poziţie de siguranţă, pe o parte şi se va administra antitermic pe cale intrarectala, nu se va acoperi copilul şi dacă se afla la prima criză se va apela 112. La copii care au mai avut convulsii se va administra diazepam intrarectal conform recomandărilor primite şi se va apela 112 dacă criza durează mai mult de 5 minute şi nu cedează la diazepam).
Bibliografie:
https://www.nhs.uk/conditions/fever-in-children/
https://kidshealth.org/en/parents/fever.html
https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/how-take-temperature-children-and-adults
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=fever-in-children-90-P02512
https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/febrile-seizures-fever-seizures
https://www.nice.org.uk/guidance/ng143/chapter/Recommendations#antipyretic-interventions
Tratat de pediatrie Ediţia I, coordonator ştiinţific, Profesor Doctor Anca Pleşca, anul 2021, Editura Medichub Media
 |
Medic Specialist Pediatru
|