Cum ştii că suferă de inimă copilul tău? Semnele la care trebuie să fie atenţi părinţii.

Cum ştii că suferă de inimă copilul tău? Semnele la care trebuie să fie atenţi părinţii.

,, Malformaţia congenitală a cordului ‘’ este un termen general folosit pentru definiţia unui defect sau anomalie a cordului prezente la naştere. Progresele făcute în embriologie confirma că dezvoltarea cordului la embrionul uman se face în primele 2 luni de sarcină. Existenţa malformatiillor cardiace se poate face astfel precoce, intrauterin, la examenul morfologic fetal dacă sarcina este urmărită corect în evoluţie. Cauzele sunt genetice (anomalii cromozomiale), preexistenta unor afecţiuni ale mamei (diabet, lupus), medicamente utilizate de mama pe parcursul sarcinii.

Există diferite tipuri de malformaţii cardiace. Ele pot fi izolate sau asociate cu alte malformaţii (osoase, digestive etc) cadrul unui sindrom polimalformativ. Avantajele diagnosticului precoce, prin ecocardiografie fetală permite stabilirea unei conduite terapeutice. Foarte important permite, informarea părinţilor asupra tipului malformaţiei cardiace, stabilirea timpului operator cât şi consecinţele acesteia asupra dezvoltării şi creşterii copilului.

Diagnosticul tardiv al malformaţiilor cardiace, imediat după naştere sau la copilul mare se face de către medicul cardiopediatru în urma efectuării ecocardiografiei, odată cu apariţia primelor semne de boală. Apariţia palpitaţiilor sunt consecinţa modificării de volum/presiune al cavităţilor inimii. Dezvoltarea plămânului începe de la naştere şi continuă până la vârsta de 8 ani. O limitare sau o încărcare de volum în circulaţia plămânului va detremina copilul să respire, obosească foarte repede. La copilul mic, alimentaţia la san sau cu biberonul devine dificilă, cu transpiraţii reci şi întreruptă frecvent. Creşterea în greutate este oprită sau redusă. La copilul mare apare oboseala la eforturi fizice de intensitate mică sau medie. Dezvoltarea creierului este extrem de intensă în primul an de viaţă şi continuă până la vârsta de 15 ani. Malformaţiile cardiace complexe cu manifestarea cianozei (culoarea albastră la nivelul buzelor, pielii, unghiilor) apărută brusc sau de lungă durată au efecte nocive asupra creierului prin moartea celulelor neuronale producând leziuni cerebrale întinse uneori ireversibile cu apariţia handicapurilor.

Fiecare tip malformaţie are timpul ei de corecţie ce trebuie respectat. Dispensarizarea periodică la cardiopediatru este importantă pentru a alege momentul optim operator. Scopul intervenţiei chirurgicale este restabilirea cât mai rapidă a condiţiilor normale. Orice prelungire din motive socio- economice, organizatorice se face cu un preţ pe care copilul îl plăteşte cu întârzierea în maturarii şi dezvoltarea armonioasă a tuturor organelor.

Dr. Anca Mandache
Medic specialist chirurgie cardiovasculară pediatrică