Chirurgia cardiacă minim invazivă – Dr. Cosmin Olariu
Bolile cardiovasculare continuă să reprezinte cauza numărul unu a mortalităţii la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. De aceea, se fac în permanență eforturi, la nivel mondial, pentru prevenţia bolilor cardiovasculare pe de o parte, şi pentru creşterea eficacităţii şi scăderea riscurilor intervenţiilor pe cord, atunci când boala deja s-a instalat sau când este vorba despre malformaţii congenitale.
În aceste condiţii, chirurgia cardiovasculară minim invazivă vine ca un răspuns la aceste cerinţe şi că o evoluţie naturală a tehnicilor chirurgicale care îşi propun reducerea traumatismului chirurgical. Dezvoltarea tehnicilor minim invazive în chirurgia cardiacă a apărut mai târziu şi mai anevoios comparativ cu alte specialităţi datorită complexităţii şi rigorilor care guvernează acest tip de operaţii şi a fost posibilă odată cu apariţia echipamentelor medicale care permit efectuarea în siguranţă a intervenţiilor.
Spre deosebire de chirurgia clasică, chirurgia cardiacă minim invazivă nu presupune tăierea sternului (osul pieptului) pentru a ajunge la inimă, ci o incizie mult mai mică la nivelul toracelui astfel ajungându-se la inimă printre coaste. O altă variantă, la anumite patologii, o reprezintă secţionarea parţială a sternului. Acest tip de operaţii nu se pot realiza decât cu instrumente specifice de ultimă generaţie şi personal specializat. Astfel, pacienţii beneficiază de o tehnică chirurgicală avansată şi de avantajele tehnologiei medicale moderne.
Avantajele chirurgiei cardiace minim invazive:
- Traumatism chirurgical redus
- Scăderea riscului de sângerare şi infecţie postoperatorie
- Reducerea perioadei de spitalizare
- Recuperare postoperatorie şi reinserţie socială mai rapidă
- Avantaj estetic
În momentul de faţă, chirurgia minim invazivă nu poate înlocui în totalitate chirurgia cardiovasculară clasică însă rezultate excelente s-au obținut în:
- Plastia/protezarea valvei mitrale asociat sau nu cu plastia de valvă tricuspidă (mai rar protezare)
- Protezarea valvei aortice
- Înlocuirea aortei ascendente
- Închiderea defectelor de sept atrial la adult
- Îndepărtarea formaţiunilor tumorale atriale benigne (mixom cardiac)
- Revascularizări miocardice pe partea stângă a inimii
|
Coordonatorul Centrului Chirurgie Cardiovasculară
Medic Specialist Chirurgie Cardiovasculară
|