Care este rolul cerumenului si cum trebuie curatate urechile?


Ceara sau cerumenul este expulzat, in mod normal, din canalul urechii printr-un mecanism de auto-curatare asistat de miscarea maxilarului. Din cand in cand acest mecanism esueaza, iar acumularea de cerumen poate duce la simptome cum ar fi durere, mancarime si pierderea auzului. Acumularea de cerumen este una dintre cele mai frecvente motive pentru care pacientii merg la un consult ORL.

Dr. Claudia Boldea, medic primar ORL la Spitalul European Polisano, explica ce rol are cerumenul, cum trebuie curatate urechile si cand este obligatorie vizita la un medic specialist.

Care este rolul cerumenului si cum trebuie curatate urechile?

De ce produc urechile ceara?


Ceara(cerumenul) este o substanta secretata in treimea externa a canalului auditiv extern care are rol protector pentru pielea canalului, contribuie la lubrefierea si la curatarea lui.

Rolul de protectie – actioneaza ca o bariera atat chimica cat si mecanica -cerumenul creeaza un mediu usor acid care nu este prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor si a fungilor iar ceara secretata impreuna cu firele de par impiedica patrunderea accidentala a insectelor mici in conductul auditiv extern care pot leza timpanul.

Rolul de lubrefiere - cerumenul asigura lubrefierea canalului auditiv extern impiedicand uscarea si iritarea pielii foarte fine de la acest nivel.

Rolul de curatare – celulele moarte si impuritatile (praf) se amesteca cu cerumenul si migreaza lent dar constant dinspre timpan spre exterior.

Cand ar trebui sa ne curatam urechile?


In mod normal nu ar trebui sa ne curatam urechile. Pielea din canalul auditiv se regenereaza din centrul timpanului spre exterior si astfel urechea are un mecanism propriu de autocuratare prin care se elimina excesul de cerumen. Miscarile maxilarului care se produc in timpul vorbitului sau in timp ce mancam contribuie de asemenea la propulsarea cerumenului spre exterior.

Care sunt metodele recomandate pentru curatarea urechilor?


Procedura de curatare este stergerea urechii in exterior cu un prosop umed, fara a introduce nimic in canalul auditiv.

De ce nu sunt recomandate betisoarele de urechi?


Atunci cand folosim betisoare cerumenul se elimina partial iar o parte din cerumen este impinsa si tasata mai adanc in canalul auditiv extern, generand astfel dopul de ceara. Prin utilizarea betisoarelor putem produce leziuni ale pielii foarte fine din canalul auditiv extern sau putem leza timpanul.

Folosirea betisoarelor la unele persoane poate produce eczeme cronice cu prurit( mancarime) suparator greu de tratat.

Cand ar trebui sa consultam un medic ORL?


Este necesar consultul de specialitate atunci cand acumularea de cerumen produce simptome cu sunt: scadere auzului, senzatia de ” ureche plina”, tinitus (zgomote sau sunete in ureche), senzatia de mancarime, prezenta unui miros neplacut, durere ( in cazul in care pacientul isi lezeaza canalul auditiv sau uneori chiar si timpanul prin manevre de indepartare a cerumenului).

Cum putem preveni producerea in exces de ceara?


Cantitatea de cerumen secretata difera de la persoana la persoana, ea putand fi influentata de diversi factori cum ar fi stresul si unele emotii-frica, anxietatea si de anumite dereglari hormonale- hipotiroidismul.

Pentru combaterea excesului de cerumen este foarte important sa evitam folosirea betisoarelor care produc o stimulare mecanica a productiei de cerumen, deci cu cat ne curatam mai mult cu atat producem mai mult cerumen.

Utilizarea de sapun sau sampon pentru curatarea canalalui auditiv stimuleaza de asemenea producerea de cerumen.

Persoanele care poarta aparat auditiv sau cele care folosesc dopuri pentru protectie impotriva zgomotului ar fi bine sa consulte un specialist ORL la un interval 6-12 luni pentru curatare de rutina a urechii.

Daca aveti senzatie de durere, macarime sau pierderea auzului, mergeti la un consult ORL. Pentru programari, puteti apela numarul de call-center 021.9383.