“Importanța analizării alunițelor se datorează faptului că unul din cele mai de temut cancere este melanomul, un cancer de piele ce la început seamănă cu o aluniță benignă, dar care evoluează lent, către metastazare. Dacă se descoperă din timp, o astfel de leziune este tratabilă chirurgical, fără alte complicații”, spune dr. Nica.
În ultimele decenii, incidența melanomului cutanat a crescut semnificativ și, în acest ritm, va ajunge în următorii ani cancerul cu cea mai mare creștere de incidență în populația albă. Societatea americană de cancer estimează că peste 75.000 de noi melanoame vor fi diagnosticate în 2016 și că aproximativ 10.000 de persoane vor muri datorită acestui cancer.
Potrivit dr. Smaranda Nica, o persoană care are alunițe trebuie să facă trei lucruri:
- Autoexaminare
- Control la medicul dermatolog
- Folosirea de creme de fotoprotecție
1. Autoexaminarea presupune verificarea periodică a întregii suprafețe cutanate: dacă a apărut o aluniță nouă sau dacă una veche arată diferit față de celelalte, dacă și-a schimbat caracteristicile (culoare, formă, dimensiuni) sau dacă sângerează.
Cea mai simplă tehnică de automonitorizare este tehnica ABCDE (Asimetrie, Borders-margini, Culoare, Dimensiuni, Evoluție).
“Dacă s-ar trage o linie imaginară, o aluniță benignă trebuie să aibă o jumătate aproximativ simetrică cu cealaltă jumătate. Marginile trebuie să fie regulate, clare (nu zimțate, șterse sau neregulate), iar culoarea unică pentru fiecare aluniță în parte (bineînțeles că nuanța sau culoarea poate fi diferită de la o aluniță la alta). Dimensiunea alunițelor benigne este de regulă de sub 6mm (cât guma de la capătul unui creion cu gumă). Evoluția înseamnă modificarea în timp a aspectului: dacă o aluniță și-a schimbat caracteristicile (culoare, formă, dimensiuni) este neapărat necesar un control dermatologic", explică dr. Nica.
2. Controlul dermatologic presupune evaluarea cu ochiul liber a alunițelor (nu orice pată brună de pe piele este o aluniță) și apoi cu un aparat special numit dermatoscop. Metoda folosirii acestui aparat poartă numele de dermatoscopie și este o metodă nedureroasă ce vizualizează atât suprafața pielii, cât și straturile ceva mai profunde.
În urma controlului dermatologic, medicul poate decide dacă este nevoie de excizie imediată, cu examen histopatologic sau dacă leziunea trebuie să fie urmarită în timp (clinic și dermatoscopic).
3. Fotoprotecția este cea mai simplă metodă de prevenție a apariției melanoamelor, în etiologia cărora, deși complexă, radiațiile ultraviolete au o importanță crucială.
Din acest motiv trebuie folosite creme de fotoprotecție cu SPF/FPS 30 sau 50, ce protejează și împotriva UVA. Aceste creme se aplică cu 20 de minute înainte de expunerea la soare și se reaplică la 2 ore sau după baie (mare, piscină). Este important să știți că razele ultraviolete (UV) trec prin apă, iar cele de tip A (UVA) trec și prin sticlă (geam). Expunerea între orele 12-16 nu este recomandată.
În clinicile Polisano vă puteți evalua dermatoscopic și exciza, dacă este cazul, alunițele, dar și discuta despre prevenție.
Dr. Cristina Smaranda Nica, medic specialist dermatovenerologie, cu competență în dermatoscopie, oferă în cele două clinici Polisano Cuza Vodă și Plaza din București, consultații de dermatologie, dermatoscopie și microintervenții chirurgicale.
Pentru programări și informații suplimentare, apelați numărul de call-center 021.9383, de luni până vineri, între orele 7-22, sau sâmbătă, între orele 8-14.