Scrisoare către mămici

alaptare

 

 

Dragă mamică,

Bebeluşul mult aşteptat în sfârşit a venit!

O dată cu încântarea primelor momente apar şi primele întrebări, poate primele nelinişti legate de alăptare.

 • Voi avea (suficient) lapte?
 • Este normal să am dureri când alăptez?
 • Cât de des trebuie să mănânce bebe?
 • Oare laptele meu este bun?

De aceea dorim să-ţi punem la dispoziţie câteva informaţii de actualitate legate de acest subiect.

Alăptarea funcţioneaza după principiul cerere-ofertă

Dar ce înseamnă  asta: cu cât sânul este stimulat şi golit mai des de către bebeluş, cu atât se produce mai mult lapte într-un ritm mai rapid. Şi invers: cu cât bebeluşul suge mai rar, cu atât se produce mai puţin lapte.

Acest mecanism se menţine pe toată durata alăptarii şi datorită lui lactaţia poate fi menţinută atât timp cât mama şi puiul doresc.

Recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii (OMS)

 • OMS recomandă ca bebeluşul să fie hrănit EXCLUSIV cu lapte matern până la vârsta de 6 luni. EXCLUSIV însemnă FĂRĂ APĂ, FĂRĂ CEAI, fără absolut NIMIC altceva cu excepţia medicamentelor (dacă acestea sunt necesare).
 • La 6 luni se introduc alimentele solide (cum ar fi piureurile de fructe şi legume) în completarea laptelui matern. OMS recomandă continuarea alăptării în paralel, până la vârsta de 2 ani şi chiar peste această vârstă.
 • Alăptarea trebuie iniţiată în prima oră după naştere.
 • Alăptarea se face “la cerere”, oricât de des doreşte copilul, zi sau noapte.
 • Biberoanele şi suzetele trebuie evitate.

Sursa: - site-ul OMS -  http://www.who.int/features/factfiles/breastfeeding/facts/en/

Beneficiile alăptării pentru bebeluş

Laptele matern este  hrana firească şi perfectă pentru bebeluş. El furnizeza toţi nutrienţii necesari pentru o dezvoltare armonioasă. Este sigur pentru bebe şi conţine anticorpi care îl protejează de bolile comune în copilărie cum ar fi, printre altele, diareea sau infecţiile respiratorii şi pneumonia, unele dintre cauzele principale ale mortalităţii infantile în întreaga lume. Dincolo de beneficiile imediate pentru copil, alăptarea contribuie la sănătatea individului pentru toată viaţa. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi când erau bebeluşi au un risc mai scăzut de a deveni supraponderali sau obezi, de a dezvolta diabet şi au performanţe mai bune la testele de inteligenţă.

Beneficii pentru mamă

Alăptarea reduce riscul de cancer de sân şi ovarian, ajută mama să revină la greutatea normală şi scade riscul de obezitate, dar şi pe cel de osteoporoză sau diabet. Ataşamentul, legătura de iubire dintre mamă şi bebeluş se formeaza firesc şi natural, iar mama are un sentiment crescut de împlinire, satisfacţie şi competenţă.

Cum să ai un start bun în alăptare?

 • Este important să pui bebeluşul pe pieptul tău gol, în special în primele zile de viaţă. Acest lucru poartă denumirea de “contact piele pe piele” şi este o modalitate excelentă de a interacţiona cu bebe şi de a stimula secreţia hormonală responsabilă cu lactaţia. De asemenea, contactul piele pe piele activează reflexele bebelui legate de supt.
 • Oferă sânul bebeluşului cât mai curând după ce s-a născut. Majoritatea bebeluşilor sunt pregătiţi să sugă în primele 30-60 de minute după naştere.
 • Hrăneşte-ţi puiul cât mai des (cel puţin de 8 ori în 24 h).
 • În prima zi, după primul supt, e posibil ca bebe să doarmă mai mult şi deci să nu ajungă să mănânce atât de des. În acest caz, nu te îngrijora! În următoarele zile, în schimb, copiii încep să se trezească şi să “ceară” de mâncare mai des, fie zi, fie noapte. Acest lucru ajută la stimularea secreţiei lactate.
 • De unde ştii că bebeluşul are nevoie să mănânce? Iată care sunt semnele: bebe işi mişcă capul şi guriţa în căutarea sânului, plescăie, scoate limbuţa, face mişcări de supt, duce mânuţele la guriţă. Acesta este momentul potrivit să îl pui la sân. ATENŢIE! Plânsul e considerat un semn tardiv de foame şi e de dorit să eviţi ca bebe să ajungă  în acest punct, deoarece va fi mai greu de ataşat la sân, va fi nevoie întâi să-l linişteşti şi abia apoi să-l hrăneşti.
 • Pentru ca bebeluşul să extragă eficient laptele din sân şi pentru ca alăptarea să fie comfortabilă şi fără dureri, sunt foarte importante următoarele:
 • Poziţia ta şi a bebeluşului:
  • Asigura-te că ai o poziţie comodă, probabil îţi va fi mai uşor dacă te foloseşti de o pernă specială pentru alăptat sau chiar de perne simple pentru a susţine greutatea ta sau a bebeluşului.
  • Asigură-te că poziţia bebeluşului este corectă: indiferent dacă alăptezi culcată sau în şezut, corpul bebeluşului trebuie să fie cât mai apropiat de al tău şi orientat cu burtica spre tine, astfel încât să nu fie nevoit să răsucească gâtul pentru a prinde sânul.
 • Ataşarea (modul in care guriţa bebeluşului prinde sânul)
  • Asigură-te că bebeluşul prinde sânul corect: are gurita larg deschisă pe sân, prinde nu doar mamelonul (sfârcul), ci şi o mare parte din areola (zona pigmentată din jurul sfârcului),buzele sunt răsfrânte, bărbia lui/ei este lipită de sân, iar atunci când suge, buzele formează un sigiliu perfect, astfel încat aerul nu poate să pătrundă în guriţă.

Mituri în alăptare

Sânii trebuie pregatiţi pentru alăptare încă din perioada sarcinii. FALS!

Nu este nevoie de o pregătire specială a sânului înainte de alăptare.  Bebeluşul formează cel mai bine mamelonul, în timpul suptului. Atenţie: stimularea  sânilor în ultima perioadă a sarcinii eliberează oxitocină, ceea ce poate provoca contracţii.

Alăptarea doare. FALS!

În primele zile după naştere puteţi simţi un uşor disconfort la nivelul mamelonului, care însă este temporar. Dacă acest disconfort persistă mai multe săptămâni sau dacă apar dureri de sfârc în timpul suptului, ragade, inflamări ale sânului, dureri pe suprafaţa sau în interiorul sânului, chiar şi febră, acestea sunt semne că ceva nu funcţionează bine şi că undeva a apărut o problemă (ataşare greşită a bebeluşului, poziţie de supt greşită, distanţă prea mare între supturi, sâni angorjaţi, canale blocate, etc). În acest caz, cereti ajutor de specialitate.

Bebeluşul trebuie alăptat câte 20 de minute, nu mai repede de 2-3 ore. FALS!

Alăptarea se face LA CERERE, indiferent de ora la care a mâncat ultima dată sau de numărul de minute pe care le-a petrecut la sân. Un bebeluş sănătos ştie cel mai bine când îi este foame şi cât timp are nevoie să stea la sân.

 

Laptele meu e prea gras/slab/nu e consistent/e “apă chioară”. FALS!

Corpul unei mame produce laptele perfect pentru copilul ei. Laptele matern e un aliment miraculos, îşi schimbă proprietaţile în funcţie de vârsta copilului, momentul zilei, temperatura de afară sau de alimentaţia mamei, este un aliment viu iar componenţa sa înca nu este cunoscută pe deplin. În primele 6 luni de viaţă ale copilului, laptele matern asigură tot necesarul de vitamine şi nutrienţi pentru ca bebe să crească sănătos. După această vârstă, în paralel cu alimentaţia solidă, laptele matern conţine în continuare cantiţăti impresionante de nutrienţi, anticorpi,  dar şi alte elemente care contribuie la o creştere sănătoasă a copilului.

Biberonul sau suzeta sunt inofensive. FALS!

Felul în care un bebeluş suge la sân este diferit de suptul suzetei sau al tetinei biberonului. Introducerea suzetei sau a biberonului poate duce la confuzia mamelonului, bebe poate refuza sânul, ataşarea poate avea de suferit, transferul de lapte nu se va face corect, pot apărea ragadele, stimularea sânului nu va fi suficientă, ceea ce duce la o cantitate insuficientă de lapte. Alternative la hrănirea cu biberonul: linguriţa, seringa, caniţa sau dispozitivul numit “lactation aid”.

Dacă alăptez nu pot să urmez un tratament. FALS!

Există foarte multe medicamente şi proceduri medicale care pot fi efectuate în timpul alăptării. Comunicaţi-i medicului dvs. faptul că alăptaţi şi rugaţi-l să vă prescrie un medicament compatibil cu alăptarea.

Eu nu voi avea lapte/ pot să rămân fără lapte. FALS!

98% dintre femei pot alăpta pe termen lung,  dacă au informaţii corecte, dacă sunt sprijinite de familie, comunitate, personalul medical şi dacă apelează la ajutor atunci când apar probleme cu alăptarea.  Restul de 2% o reprezintă cazurile foarte rare, când mama şi/sau copilul sunt bolnavi sau cazurile în care cei doi sunt despărţiţi.

Aşa cum s-a arătat mai sus, alăptarea funcţionează după sistemul cerere-ofertă. Dacă bebeluşul este alăptat la cerere şi se ataşează corect, indiferent de tipul de naştere (naturală sau cezariană), el va stimula sânul suficient de des pentru a se sătura. Chiar dacă, din diverse motive, secreţia lactată este inferioară nevoilor lui, alăptarea la cerere îi va permite să golească sânul mai des şi astfel să stimuleze o secreţie mai abundentă de lapte.

 

Alăptarea este firească şi naturală, dar asta nu înseamnă că nu vei avea uneori nevoie de informaţii şi sprijin. INFORMEAZĂ-TE! ÎNTREABĂ! CERE AJUTOR! Tu şi bebeluşul tău meritaţi efortul!

Resurse

Cursurile de alăptare pentru gravide in cadrul “Cursuri Prenatale”, Polisano

Sprijin de la mamă la mamă – Grupul “Sprijin pentru alăptare Sibiu” pe Facebook (https://www.facebook.com/groups/alaptare.sibiu/)

Blog-ul: https://alapteaza.wordpress.com/

Cartea: “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman”