Rezecția tumorilor cerebrale folosind florescenta indusa de 5-ALA (preparatul Gliolan)

Matei-claudiu-operatie-mica

Utilizarea intraoperatorie de Fluorescenta prin 5-ALA reprezinta o tehnologie moderna care permite diagnosticarea, localizarea, delimitarea si implicit rezectia completa a tumorilor cerebrale maligne de serie gliala (astrocitom anaplazic, glioblastom multiform). Aceste tumori cresc si se dezvolta prin inmultirea anormala celulara si infiltreaza creierul iar marginile de proliferare tumorala frecvent nu se pot distinge de tesutul cerebral adiacent. Chiar si in cadrul operatiilor efectuate de chirurgi cu o mare exeprienta, exista o probabilitate de 50-70% de a ramane rest tumoral, fapt care deterioreaza semnificativ prognosticul. In astfel de situatii aportul rezectiei glioamelor maligne prin tehnologia de fluorescenta cu 5-ALA este determinant, crescand semnificativ rata rezectiei tumorale si imbunatatind substantial progniosticul acestor pacienti.

Beneficiul clinic al 5-ALA a fost demonstrat prin studii clinice randomizate internationale. Astfel, ca in cadrul lotului de  pacientii operati cu o tehnica  clasica, fara a se folosi florescenta, s-au inregistrat in 65% din cazuri la controlul RM postoperator rest tumoral in timp ce pacientii operati cu ajutorul tehnologiei prin fluorescent au prezenta rest tumoral doar intr-o proportie de 30%. Este cunoscut ca rata de rezectie tumorala influenteaza in mod direct rata de supravietuire; studiile demonstreaza o prelungire a ratei de supravietuire cu pana la 5 luni pentru glioamele maligne in cazurile cand se foloseste rectia tumorala ghidata prin fluorescent cu 5-ALA. (Stummer et al. Lancet Oncol 2006; 7: 392–401). De asemenea, imaginile prin rezonanta magnetica postoperatorii la pacientii care au beneficiat de rezectia tumorala ghidata prin fluorescenta remarca o cavitate postrezectie mai mare decat tumora examinata prin aceeasi modalitate preoperator, ceea ce denota o sensibilitate superioara a acestei tehnologii in detectarea tesutului tumoral comparative cu rezonanta magnetica.

Ca si procedeu tehnic, acidul 5-aminolevulinic (preparatul Gliolan) se administreaza pacientilor cu glioame maligne cu 3 ore inainte de operatie. Datorita unui defect enzimatic al celulei tumorale se determina secretia de protoporfirina IX; datorita acestui fapt o lumina albastra emisa de microscopul operator dotat cu modulul de florescenta permite intraoperator vizualizarea distincta intr-o coloratie rosie a tesutului tumoral, fata de creierul adiacent. Aceasta determina implicit cresterea semnificativa a ratei de rezectie tumorala.

Substanta acidul 5-aminolevulinic (preparatul Gliolan)  poate avea in rare cazuri unele reactii adverse specifice, intre care tulburari cardiace (hipotensiune arteriala), tulburari gastro-intestinale (greata), afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat (fotosensibilitate, fotodermatoza). Pentru a evita reactiile cutaneo-mucoase produse prin fosensibilizarea produsa de acidul 5- aminolevulinic, se iau masuri speciale de protectie a pacientului pentru o perioada de 48 de ore postadminstrare, evitandu-se expunerea pacientului la lumina diurnal si la lumina artificiala focalizata.