Polisano inaugureaza sectia de chirurgie toracica si pregăteşte transplantul pulmonar in România

Sipozion Klepetko

Reputatul chirurg Walter Klepetko pregăteşte echipa de medici mixta romano-asutriaca de la Polisano care în câteva săptămâni va începe să opereze patologia toraco-pulmonară, iar în viitorul apropiat va fi pregătită pentru transplant pulmonar.

Medici din întreaga tară au participat sâmbătă la un simpozion în care Klepetko a vorbit despre ultimele noutăti din domeniu.

Profesorul Walter Klepetko din Viena, unul dintre cele mai mari nume din domeniul chirurgiei toracice şi pulmonare, pregăteşte la Clinica Polisano din Sibiu o echipă de medici care în viitorul apropiat va putea face transplant pulmonar, o interventie în premieră în România.

Medicul austriac va opera la Polisano cea mai complexă patologie toraco-pulmonară, începând cu cancerele şi metastazele pulmonare, abcesele pulmonare, chirurgia toracică minim invazivă, chirurgia emfizemului pulmonar, precum şi toată patologia cutiei toracice şi a plămânului prin echipe mixte romano-austriece ce vor beneficia de tot suportul tehnologic datorita dotarii de exceptie a sectiei de chirurgie cardio-pulmonara.Programarile pentru operatii pot fi facute la sediul Clinicii Polisano, iar costurile interventiilor vor fi stabilite in functie de tehnica operatorie recomandata.

Profesor universitar al Universitătii de Medicină din Viena, medic al Spitalului AKH Viena şi preşedintele Asociatiei Europene de Chirurgie Toracică, Klepetko a fost prezent la Sibiu unde le-a vorbit medicilor români despre ultimele noutăti din chirurgia toracică europeană in cadrul simpozionului organizat de Clinica Polisano, in colaborare cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

"Acest spital are o oportunitate foarte mare pentru că are o modalitate exhaustivă de abordare a medicinei. Una dintre abordări vizează transplantul pulmonar însă acest lucru nu poți să îl faci independent, trebuie să fii conectat la alte specialități, iar configuratia de aici este foarte bună. Echipamentul medical este cu adevărat apt să facă față standardelor cele mai înalte. Sunt ferm convins că aici se va pune în practică o medicină de cel mai înalt nivel", a declarat reputatul chirurg despre Spitalul Polisano.

Ilie Vonica, preşedintele Grupului Polisano, spune că în clinica sa pregăteşte echipe internationale de medici care vor aborda probleme din cele mai diverse domenii - transplant pulmonar, cardiac, renal, de os sau cornee, dar şi tratamente în toate domeniile.

“Tendinte actuale de evolutie a morbiditătii prin afectiuni pulmonare. Actualităti terapeutice” a fost tema simpozionului găzduit de Polisano. Actiunea a făcut parte din programul de formare profesională pe care Polisano îl desfăşoară cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Ioan Bondrea, rectorul Universitătii Lucian Blaga, Adela Cojan, directorul clinicii Polisano, dr. Victor Costache, directorul adjunct al Clinicii şi şeful sectiei de chirurgie cardiovasculară şi toracică, profesori în domeniul bolilor pulmonare, chirurgi de chirurgie toracică, oncologi, medici specialişti din Londra sau Viena au fost prezenti la simpozion.

Profesorul Walter Klepetko nu este la prima colaborare cu tara noastră.

"Am o colaborare îndelungată cu România, în special în ceea ce priveste transplantul pulmonar stiut fiind că Viena este foarte avansată în acest domeniu si operăm pacienți din mai multe țări, unii dintre ei din România", a spus Klepetko, mentionând că la aceste lucruri se adaugă şi colaborările de la nivel academic.

"Împărtăsirea experiențelor si colaborarea sunt esențiale pentru a avansa, nu poți merge înainte de unul singur, nu poți avansa si să uiți de ceilalți si de tot ceea ce se întâmplă în afara micului tău univers. Trebuie să fii deschis către lume, către dezvoltare si să fii deschis către schimburi de idei si experiențe. Cred că schimbul de expereință cu ceilalți oameni este o parte esențială pentru progres si am privilegiul să particip la astfel de manifestări academice", a declarat Klepetko, spunând că diferente între sistemele publice şi private de sănătate există în întreaga lume însă este esential ca cele două să ajungă la un echilibru.

"Îmi place foarte mult Sibiul si pentru că vin din Austria mi se pare o parte a Austriei, peste tot pe unde mergi poți vedea multe legături între Sibiu si Austria. Am fost cu adevărat impresionat să vorbesc cu primarul acestui oras în limba germană, o germană fluentă, mi-ar plăcea să vorbesc si eu o română atât de bună cum vorbeste el germană", a povestit renumitul chirurg