Operatie Pro-Bono

operatie-probono-dr-mateiCunoscând deficienţele sistemului de sănătate românesc, Spitalul Polisano Sibiu a dorit sa fie alaturi de familia unui copilas de numai 4 luni, oferindu-le acestora posibilitatea de a efectua o interventie neurochirurgicala fara costuri!

Neurochirurgul Matei Claudiu s-a implicat direct in rezolvarea acestui caz social, profesionalismul dansului cat si atitudinea responsabila fata de viata dand micutului sanse reale spre o normalitate mult dorita!

Datorita cresterii progresive si alarmante a dimensiunilor craniului, insotita de un deficit de vedere parintii copilului au fost indrumati spre efectuarea unor examinari specifice si ulterior sfatuiti catre o interventie chirurgicala. Copilul a fost astfel diagnosticat cu hidrocefalie, aceasta reprezintand acumularea in exces a lichidului cefalorahidian la nivel cerebral cu fenomene de compresiune asupra creierului (fapt ce poate fi fatal in cazuri severe sau nediagnosticate la timp). Hidrocefalia congenitala a micutului putea determina grave afectiuni ale creierului, pierderea abilitatilor mentale cat si fizice, lucruri care au impus o interventie prompta a intregii echipe.

Varsta frageda a copilului au facut necesare conditii speciale de anestezie si ingrijire perioperatorie. Operatia a decurs in conditii normale, copilul beneficiind de grija si implicarea neconditionata a medicului neurochirurg Matei Claudiu, a carui experienta profesionala este una de exceptie – membru al societatii europene de neurochirurgie pediatrica, cat si membru al societatilor romana, europeana si americana de neurochirurgie.

Sectia de neurochirurgie din cadrul spitalului Polisano functioneaza de numai 2 luni perioada in care s-au realizat o serie de interventii chirurgicale, acoperind intrega patologie neurochirurgicala.

Seful sectiei de neurochirugie ne vorbeste despre un concept terapeutic modern in cadrul Spitalului Polisano Sibiu, ce ofera posibilitatea tratamentului maladiilor sistemului nervos central si periferic atat pentru adulti, cat si pentru copii si nou nascuti.

“Dispunem in cadrul sectiei de tehnica si tehnologie de intalta performanta care permite abordarea patologiei neurochirurgicale la cel mai inalt nivel si in conditii de maxima siguranta pentru pacientii nostri. Se pot astfel trata in sectia noastra de neurochirurgie pacientii cu afectiuni degenerative si traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, traumatisme cranio-cerebrale, tumori cerebrale si ale maduvei spinarii, accidente vasculare cerebrale, infectii si malformatii ale sistemului nervos central. O particularitate a sectiei noastre este tratamentul chirurgiei de coloana inclusiv a interventiilor complexe spinale, tumorilor cerebrale, a tumorilor de hipofiza prin abord transsfenoidal si a malformatiilor sistemului nervos central”.

Dr. Claudiu Matei este promotorul premierei neurochirurgicale din Sibiu legate de operatia de fixare de coloana toraco-lombara prin abord combinat anterior-posterior cu stabilizarea 360 grade a coloanei, foarte putine centre din tara reusind sa realizeze o asemenea interventie; pacienta diagnosticata cu o fractura complexa de coloana torco-lombara, a fost supusa in cadrul sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Polisano unei operatii ce a durat 8 ore ce a fost efectuata de o echipa condusa de Dr. Matei din care au mai facut parte Dr. Nistor Sofia, Dr. Barsan Andrei, Dr. Hasegan Adrian si Dr. Negrutiu Sanda.

Proiectele medicului de exceptie, doctor in stiinte medicale, includ de asemenea, efectuarea unor investigatii si interventii chirurgicale cu ajutorul unei aparaturi si a unor softuri de exceptie, unele unice in Romania.

« Microscopul nostru, Zeiss Pentero 900 reprezinta varful tehnologiei in domeniu, detinand intre altele: HD video camera, High-speed lasser autofocus, foarte mobil si ergonomic avand posibilitatea de comanda prin piesa bucala sau prin « foot control »; este dotat de asemenea cu touchscreen precum si cu posibilitatea conexiunii cu aparatul de neuronavigatie. Flitrul si kitul de fluorescenta din dotarea microscopului operator asigura obtinerea unor rezultate superioare in chirurgia tumorilor cerebrale, acesta fiind din cunostinlele noastre unic in tara. In aceste conditii delimitarea tesutului tumoral, in cazul acestei patologii creste mult posibilitatea unei rezectii tumorale complete si implicit rata de supravietuire a pacientului»

Noi, Clinica Polisano ii uram micutului nostru pacient recuperare rapida si asteptam sa ii urmarim evolutia prin consultatiile periodice pe care i le oferim!