NODULII TIROIDIENI

NODULII TIROIDIENI

Nodulii tiroidieni reprezintă o problemă medicală frecventa întâlnită în comunitate. Odată cu creşterea accesului la examinarea ecografică, acest diagnostic este stabilit destul de frecvent. Majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt simptomatici, fiind descoperiţi accidental în urma unor investigaţii imagistice a altor patologii.

Orice nodul tiroidian găsit ne obligă să ne punem câteva întrebări: este sau nu este cancer? îl operăm sau nu? Din literatura ştim că , în jur de 10% din nodulii tiroidieni solitari sunt maligni; pentru nodulii din guşile polinodulare (adică atunci când individul are mai mulţi noduli tiroidieni) riscul de cancer este de 10 ori mai mic.

Nodulii tiroidieni sunt mult mai frecvenţi la femei (de 3-5 ori), în timp ce cancerul tiroidian are o incidenţă aproximativ egală la cele două sexe. Prin urmare, un nodul tiroidian are şanse mai mari de a fi benign la o femeie decât la un bărbat.

Posibile simptome ale nodulilor tiroidieni sunt:

formaţiune nodulara vizibilă la nivelul gâtului

  • modificarea vocii
  • probleme respiratorii( senzaţie de presiune la nivelul gâtului)

Chiar dacă majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt canceroşi este indicată investigarea lor. Principalele teste după ce este descoperit un nodul tiroidian sau se suspectează un cancer tiroidian sunt:

  • dozarea hormonilor tiroidieni şi a altor marker tiroidieni specifici: TSH, T4,T3, calcitonina, tireoglobulina, etc;
  • ecografie tiroidiana
  • scintigrafia tiroidiană
  • computer tomography (CT)
  • positron emission tomography (PET)
  • rezonanta magnetică imagistica (MRI)
  • biopsie

În funcţie de dimensiunile nodulului şi a altor caracteristici observate imagistic se ia decizia de biopsie. Biopsia se practică sub anestezie locală cu ac fin special adaptat pentru prelevare de fragmente de ţesut de la nivelul tumorii, care sunt trimise pentru examinare histopatologică. În funcţie de rezultatul biopsiei se decide dacă pacientul trebuie sau nu operat.

Tratamentul chirurgical poate presupune:

Lobectomia presupune îndepărtarea lobului tiroidian ce conţine formaţiunea tumorală, împreună cu istmul tiroidian. Lobectomia este o opţiune pentru noduli de dimensiuni mici şi cancere tiroidiene diferenţiate cu risc scăzut.

Tiroidectomia totală presupune îndepărtarea întregii glande plus a limfonodoulilor din jur în cazul în care avem confirmarea histopatologică de tumora malignă.

Nodulii benigni pot fi doar observaţi periodic şi eventual se poate repeta puncţia aspirativă cu examen citologic, mai ales dacă cresc semnificativ în dimensiuni.

În concluzie, nodulii tiroidieni sunt frecvenţi dar rareori sunt cancere; puncţia aspirativă asociata ecografiei şi scintigrafiei permite o mai bună selecţie a nodulilor tiroidieni care necesita tratament chirurgical, evitând astfel operaţiile inutile (cu riscurile legate de intervenţie) şi disconfortul unui tratament cu hormoni tiroidieni care va dura toată viaţa postoperator.

 

Dr. Dănuț Dejeu

Medic Primar Chirurgie Generală