Nevralgie de trigemen, rezolvată în premieră naţională la Spitalul European Polisano prin tehnica compresiunii percutanate cu balon

Layer-5

"Operaţia constă în abordul minim-invaziv percutant, prin obraz, pentru a ajunge la baza craniului unde este situat ganglionul nervului trigemen. Scopul este de a comprima ganglionul cu un balon special pentru a distruge nişte fibre care transmit durerea. Este o operaţie care durează foarte puţin. De preferabil să se facă sub anestezie generală pentru că este mai confortabil atât pentru chirurg cât şi pentru pacinet.
Este indicată mai ales pentru pacienţii vârstnici care au patoliogie asociată şi care nu suportă anestezie îndelungată. Se practică în nevralgia esenţială şi nevralgia în care nu există o compresiune vasculară pe nervul trigemen. De asemenea ]n cazul pacienţilor cu scleroză multiplă, cu nevralgie atipică se recomandă genul acesta de procedură.

Este o procedură foarte eficientă, 90-95% din bolnavi fiind fără durere imediat după operaţie.

Operaţia poate fi făcută chiar dacă pacientul a mai suferit o altă intervenţie tot pentru nevralgie de trigemen.", a declarat neurochirurgul Sofia Nistor.