Nasc asa cum vreau!

n6700

 

Dezbateri încinse la Sibiu în prezența a sute de gravide

 

[gallery ids="1916,1917,1914,1915,1912,1913"]

 

Peste 200 de gravide au participat miercuri seara, la Teatrul Gong, la prima dezbatere publică organizată la Sibiu pe tema modului în care femeile aleg să nască.  Opțiunile de tip naștere naturală, nașterea la domiciliu în secolul XXI, cezariana sau nașterea în apă au fost principalele subiecte care au generat dezbateri aprinse în rândul specialiștilor și teologilor prezenți la evenimentul ”Nasc așa cum vreau!” organizat de Clinica Polisano.

Cu puțin timp înainte să aducă pe lume copiii, viitoarele mămici s-au dovedit extrem de interesate să obțină cât mai multe informații, în speranța eliminării temerilor și găsirii de răspunsuri la întrebările care le frământă atunci când trebuie să hotărască unde și cum nasc.

Au fost invitați să își susțină punctele de vedere dr. Adriana Radu- șefa Maternității Polisano ,dr. Raluca Deutsch, dr. Livia Ognean- neonatolog în cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu, preotul ortodox Constantin Necula, Corina David – mama, Ditta Depner- fondatoarea Asociaţiei Mame pentru Mame, militantă pentru nașterea la domiciliu, și Nicolle Stănese Cioltea, în calitate de moderator și mamă.

După mai bine de o oră, timp în care invitații speciali și-au expus mesajele și experiențele trăite în materie de maternitate, întrebările venite din partea mamelor au animat dezbaterea. În condițiile în care Clinica Polisano oferă și posibilitatea nașterii în apă, fiind dotată cu una dintre cele mai performante sali din Europa, una din întrebările serii a vizat pericolul sau ajutorul adus de nașterea în apă.

Prima reacție a venit din partea neonatologului Livia Ognean care a avertizat asupra faptului că nașterea în apă pune în pericol viața copilului întrucât ”intoxicația cu apă a nou născutului este letală”, mentionând că travaliul în apă este recomandat, pentru reducerea durerii, însă în unități speciale

Pe de altă parte, Ditta Depner  a reiterat faptul că există studii care spun că ”nu există acel pericol de infecții la copil sau la mamă, dacă nașterea se desfășoară în apă”.

Întrucât legislația în materie de naștere în apă nu este clară în Romania, Adriana Radu, șefa Maternității Polisano, a menționat că, în situația în care medicii clinicii constată că o naștere în apă nu evoluează pozitiv, nu vor încuraja o astfel de tehnică ”numai de dragul nașterii în apă”.

Intervențiile preotului Constantin Necula au făcut, de fiecare dată, deliciul publicului.

”Nașterea nu se alinează la niciun fel de modă.(…) Femeia s-a pus pe masa de naștere după secolul al XI-lea. Nașterea era la nivel de sol, în șanț, uneori se nășteau în câmp și ieșeau copii zdraveni, uneori îi știm și noi din istorie…Vă rog mult să nu mușcați din momeala de-a testa pe voi pentru a vedea dacă iese bine în calculul american”,  a transmis preotul Constantin Necula.

Echipa medicilor Polisano, care militează pentru nașterea naturală, a lansat mesajul clar al necesității dialogului dintre mamă și medic, înainte de naștere, dar și după.

sursa: stiridesibiu.ro