Ghid Recoltare

ghid de recoltare laborator

descarca aici

Recoltarea probelor de urina

1. Examenul complet de urina (Biochimia urinei, examen microscopic al sedimentului urinar)
a) Efectuati toaleta locala cu apa si sapun
b) O proba concludenta este reprezentata de 10 ml din proba de dimineata, utilizand recipientul special;

2. Urocultura
Proba se recolteaza in recipiente sterile (urocultoare sterile pentru adulti, pungi sterile de unica folosinta pentru sugari). Recoltarea se face inainte de a face tratamentul cu antibiotic sau dupa 5 zile de la ultima doza administrata. Proba trebuie transportata la laborator in maxim 2 ore sau se pastreaza la temperatura de 2-8 grade daca acest lucru nu este posibil.
a) Pentru adulti, proba se recolteaza din prima urina de dimineata sau dupa 4 ore de staza vezicala (cantitatea potrivita este de 20 ml urina din jetul mijlociu). Este necesara o toaleta riguroasa cu apa si sapun si uscarea zonei decontaminate cu ajutorul unor comprese sterile. Recipientul steril se deschide numai inainte de recoltare si pentru a preveni contaminarea probei, evitati sa atingeti recipientul de zona genitala.
b) Pentru sugari, curatati zona urogenitala cu apa si sapun si tamponati cu o compresa sterila. Atasati in jurul orificiului urinar punguta pediatrica de recoltare astfel: dezlipiti banda protectoare a pungii si aplicati portiunea adeziva asigurandu-va ca orificiul urinar a fost inclus in punga. Imediat dupa ce copilul urineaza in punga de recoltare, aceasta se dezlipeste si se preda in laborator, de preferat in interiorul unui urocultor steril pentru adulti.

Sperma

1. Spermograma:
Recoltarea se efectueaza dupa 3 zile de abstinenta sexuala si oprirea consumului de cafea, tutun si alcool. Se efectueaza direct in recipientul steril ( urocultor ) prin masturbare. Nu se va folosi prezervativul pentru recoltare iar proba se aduce la laborator in 20 de minute de la emisie. Daca acest lucru nu este posibil, se aduce in maximum 2 ore, tinuta la 37 de grade Celsius.

2. Spermocultura:
Recoltarea se efectueaza dupa 3 zile de abstinenta sexuala si inainte de inceperea unui tratament antibiotic. Inainte de recoltare se efectueaza toaleta locala cu apa si sapun si uscarea prin tamponare cu compresa sterila. Recoltarea se efectueaza prin masturbare directa in recipientul steril ( urocultor ). Proba se transporta catre laborator in maxim 1 ora de la emisie.

Sputa

Recoltarea se face inainte inceperii unui tratament antibiotic sau dupa 5 zile de la ultima doza de medicament administrata. Este indicata recoltarea unei probe expectorate dimineata la trezire prin tuse spontana si profunda, in recipient steril din plastic, cu gura larga si capac etans ( urocultor steril ). Inainte de recoltare se va efeectua igiena cavitatii bucale ( periajul dintilor, clatirea gurii si gargara ). Transportul catre laborator se efectueaza in maxim o ora de la recoltare. Sunt acceptate pentru examen microbiologic probe muco-purulente. Daca proba are aspect de saliva ( spumos aerat, fara striuri muco-purulente ). Trebuie insistat pentru prelevarea unei noi probe corespunzatoare calitativ

Secretie conjunctivala

Recoltarea se face inainte inceperii unui tratament antibiotic sau dupa 5 zile de la ultima doza de medicament administrata. Se efectueaza dimineata inainte de toaleta fetei si machiaj

Exsudatul faringian

Recoltarea se face inainte inceperii unui tratament antibiotic sau dupa 5 zile de la ultima doza de medicament administrata. Se efectueaza dimineata inainte de a bea lichide, de a manca si ainte de efectuarea igienei orale ( periajul dintilor ). Daca acest lucru nu este posibil, recoltarea se face dupa 4 ore de la respectarea indicatiilor de mai sus. Este interzis fumatul cu 2 ore inainte de recoltare.