Cand avem nevoie de exudat faringian si nazal

exudat

Exudatul faringian si cel nazal sunt examinari care identifica prezenta unei infectii bacteriene, fungice sau virale la nivelul regiunii  nazofaringiene

Exudatul faringian si cel nazal sunt indicate pentru:

identificarea  microorganismelor responsabile de afectiuni  acute sau cronice cum sunt amigdalita, sinuzita, faringita, laringita, etc  in vederea stabilirii unui tratament corespunzator

-identificarea microorganismelor implicate in infectii care insotesc patologia tumorala nazala si faringo/laringiana

-pentru identificarea starii de portaj, adica pentru identificarea persoanelor infectate, dar care nu au simptomatologie, insa pot raspindi infectia; aceste persoane se numesc purtatori.

Aceste analize microbiologice se efectueaza obligatoriu la intrarea copilului intr-o colectivitate(cresa, gradinita, scoala), sau a adultului intr-un nou loc de munca. In unele spitale se efectueza sistematic  aceste examinari inainte de internarea pacientilor(indifferent de diagnosticul de internare), cu scopul depistarii portajului de bacterii multirezistente (de obicei bacterii “de spital”, la pacienti cu multiple internari si proceduri chirurgicale)
Cum se efectueaza

Exudatul faringian se face de regulă dimineaţa, astfel încât materialul recoltat să fie în forma sa naturală, “concentratia “ microbiana fiind mai mare dupa citeva ore de somn, timp in care prin faringe nu au trecut alimente, lichide sau dezinfectante. In dimineata recoltarii probei pacientul  nu trebuie să mănânce sau să se spele pe dinţi pentru a evita ca materialul colectat să fie modificat de pasta de dinţi, apă de gură sau diverse alimente.Prelevarea  se face cu ajutorul unui recoltor(tampon) steril, format dintr-un băţ lung de plastic care are în vârf o bucată mică de vata. Se apasa limba cu ajutorul unei spatule sterile, iar apoi cu ajutorul tamponului pus in contact cu mucoasa peretelui  faringian posterior,  se preleveaza materialul , prin miscari de translatie cu o usoara apasare asupra mucoasei faringiene. De asemenea se recolteaza secretie si de pe suprafata amigdalelor si zona periamigdaliana, sau din oricare  zona faringiana daca exista semene locale de inflamatie.

Secretia nazala este bine sa fie recoltata tot dimineata, inainte ca subiectul sa-si sufle nasul, mai ales in cazul unei rinosinusite.

In cazul exudatului nazal pentru cercetarea starii de portaj (Staphylococcus aureus , streptococcus pyogenes,etc ) se introduce tamponul  umectat in ser fiziologic steril, in vestibulul nazal(prima portiune a foselor nazale) si se roteste cu o usoara apasare pentru a face posibila desprinderea secretiei.

In cazul leziunilor situate indiverse zone ale fosele nazale, recoltarea se face tintit de catre specialistul ORL, cu ajutorul speculului  nazal prin rinoscopie anterioara pentru evidentierea zonelor respective(planseul foselor nazale, meatul inferior, meatul  mijlociu).

Recoltarea se face separat, distinct pentru fiecare fosa nazala.

Nu exista riscuri la recoltarea faringiana. La recoltarea secretiei nazale pot aparea mici singerari daca recoltarea se face brutal si mai ales daca mucoasa nazala este inflamata.

Secretiile prelevate de la nivelul faringelui respectiv cavitatilor nazale sunt plasate in recipiente cu medii de cultura care stimuleaza cresterea microorganismelor. Rezultatul se obtine in 2-5 zile, in functie de microorganismul depistat, si este insotit de o “antibiograma” care ne arata sensibilitatea microorganismului la diverse antibiotice.

DR.CLAUDIA BOLDEA

medic primar ORL

doctor in stiinte medicale.