Efectele sezonului rece la pacienții cu boli cardiovasculare

Efectele sezonului rece la pacienții cu boli cardiovasculare

Efectele sezonului rece la pacienții cu boli cardiovasculare

Odată cu instalarea sezonului rece apar și primele semne de agravare a unor boli cardiovasculare sau primele simptome la un pacient fără antecedente cardiovasculare. În sezonul rece, datorită temperaturilor scăzute ce declanșează vasoconstricţie arterială, rata infarctului miocardic şi a anginei instabile creşte. Debarasarea zăpezii de pe (trotuar) în condiţii de temperaturi scăzute este una din acţiunile cele mai frecvente care declanşează un eveniment coronarian acut manifestat prin dureri toracice anterioare cu iradiere în ambele braţe, sufocare, palpitaţii.

Purtarea măştii ca recomandare de prevenire a extinderii virusului Covid 19 poate să aiba un efect benefic la pacientul cu patologie cardiacă prin efectul de atenuare a aerului rece pe care îl inspiră, scăzând numărul episoadelor anginoase. Şi pacienţii hipertensivi au de suferit în sezonul rece.
Pe timpul verii, datorită căldurii, necesarul de medicaţie antihipertensivă este mai scăzut, dar odata cu venirea frigului, datorită vasoconstricţiei , valorile tensionale cresc şi este necesară ajustarea schemei terapeutice. Activitatea fizică are beneficii în orice sezon însă se recomandă efort fizic moderat (plimbări, înot) şi de evitat activităţile fizice în primele ore ale dimineţii când temperaturile sunt mai scăzute.

Alimentaţia în sezonul rece are un rol important.


Tendinţa este spre o alimentaţie mai bogată în grăsimi şi săracă în legume şi fructe. Pacienţilor cardiaci le recomandăm menţinerea în alimentaţie a produselor sărace în grăsimi ( exemplu dieta de tip mediteranian.) Sezonul rece este asociat cu perioada virozelor.

Recomandăm vaccinarea antigripală a tuturor pacienţilor cu boli cardiovasculare pentru a preveni episoadele de decompensare cardiace ce se instalează în timpul unui episod viral.
Respectând nişte măsuri decente putem să ne bucurăm de sezonul rece fără evenimente cardiovasculare acute.

Dr. Oana Purcar - Medic primar cardiologie