Durerea de cap

durere_de_cap1

Cefaleea sau cefalalgia reprezinta durera resimtita la nivelul extremitatii cefalice, ceea ce popular se cunoaste sub denumirea de durere de cap. Conform statisticilor aproximativ jumatate din populatie are cel putin un episod de cefalee anual. Sunt cunoscute aproximativ 200 de tipuri de cefalee, fiind  o problema de sanatate de obicei neglijata, subdiagnosticata si netratata.

Cefaleea poate avea o multituidne de cauze, de la cele mai usoare pana la probleme care pot fi fatale. Tesutul cerebral nu dispune de receptori pentru durere, de aceea pe buna dreptate „creierul nu doare“, insa pentru producerea durerii de cap sunt raspunzatoare alte structruri de la nivelul craniului: periostul, muschii, venele, arterele, învelisul creierului, structuri tisulare aflate in orbita sau la nivel facial.

„Societatea Internationala de Cefalee“ prezintă durerea de cap ca un simptom nespecific care poate apare in multe conditii, cum ar fi oboseala cronica, stress, intoxicatii medicamentoase, infectii, traumatisme craniene, hemoragii intracraniene, tumori cerebrale, sinuzite, boli dentare si multe altele. Cele mai uzitate clasificari scindeaza durerile de cap in acute si cronice. O alta clasificare imparte cefaleea in primara si secundara. Cefaleea primara reprezinta peste 90% din totalitatea durerilor de cap si include migrena, cefalee de tensiune, cefaleea „cluster“, nevralgia de trigemen, cefaleea primara din timpul activitatii sexuale, cefaleea de somn etc. Cefalee secundara reprezinta durerea de cap aparuta in cursul diferitelor maladii, cum ar fi: sinuzite, otite, meningite, glaucom, tumori cerebrale, hemoragia subarahnoidiana cauzata de rupturi anevrimale sau ale malformatiilor vascualre etc.

Se citeaza anumite caracteristici ale durerilor de cap care reclama un consult medical amanuntit, asa zisele semne de alarmă:

-          o cefalee brusc instalată,

-          o cefalee peristenta sau progresiva in intensitate;

-          cefaleea care nu remite prompt la antialgiele uzuale;

-          cefaleea insotita de simptome neurologice (diferite grade de paralizie a membrelor, crize de epilepsie, tulburari de vedere, tulburari de echilibu, tulburari psihice sau depersonalitate etc)

-          asocierea de febra, hipertensiune arterială, varsaturi, greturi, dureri musculare,

-          cefaleea produsa sau agravata de acte precum stranutul, tusea, efortul fizic,

-          asocierea cu scaderea in greutate

-          alte probleme de sanatate personale sau familiare care se pot asocia cu diferite patologii intracraniene (ex rinichiul polichistic),

-          sensibilitate la nivelul scalpului in anumite zone.

Este de asemnea cunoscuta migrena prezenta la femei, care in conditiile asocierii administrarii de contraceptive orale poate creste riscul  de accident vascular.

In astfel de conditii, este necesar consultul specialistului care in functie de situatie va proceda mai departe la investigatiile clinice, de laborator si paraclinice care se impun. Avand un dianostic corect si tempestiv se poate astfel alege tratamentul adecvat.

Privita din perspectiva neurochiurgicala, cefaleea este in majoritatea cauzelor secundara, pacientii adresandu-se neurochirurgului deja diagnosticati cu o afectiune care reclama un tratament prompt. Astfel, intalnim pacienti cu diferite forme de cefalee, in cadrul sindromului de hipertensiune intracraniana (tumori, hematoame sau alte procese expansive intracraniene), in cadrul rupturilor anevrismale sau diferite forme de nevralgii ale extremitatii cranio-cervicale. Cefaleea din cadrul sindromului de hipertensiune intracraniana produsa de tumori sau alte procese expansive are de obicei caractere aparte, interesand mai frecvent zona frontala, si fiind precedata de episoade de greturi sau varsaturi, dupa care cefaleea se poate ameliora. Cefaleea din cadrul sindromului de hipertensiune intracraniana poate reprezenta primul simptom al unei tumori cerebrale iar pe masura cea aceasta evolueaza se pot asocia, greturile, varsaturile, sau alte deficite neurologice; tardiv in evolutie un sindrom de hipetesiune intracraniana pesistent si netratat poate produce atrofie optica.

In astfel de situatii  cefaleea poate fi continua, pesistenta sau paroxistica, cu accetuarea marcata matinal sau la diferite acte fiziologice (stranut, tuse, defecatie)

La acesti pacienti cu sindrom de hipertensiune intracraniana se procedează la o evaluare clinica, imagistica si multidisciplinara care va stabili diagnosticul si conduita terapeutica individualizata pentru fiecare pacient. De obicei, indepartarea cauzei, operarea tumorii sau evacuarea hematomului sau a procesului expansiv ameliorează sindromul dureros.

Cefalea care insoteste rupturile anevrismale este de obicei foarte brutala, fiind pentru pacient „cea mai severa durere de cap resimtita vreodata“. In aceaste situatii de cefalee brusc instalată si de intensitate marcată pacientii trebuie sa se adreseze urgent unui medic sau unui serviciu medical de urgenta. Asociaza frecvent greturi, varsaturi, fotofobie, redoare a cefei. Uneori insă, încă de la debut pacientii iși pot pierde starea de conștiența sau să asocieze alte deficte neurologice pentru care vor fi transportați de către ambulanță în servicul de urgență.  Pacientii diagnosticatii cu anevrisme sau alte malformatii vasculare intracraniene necesita internarea in centre de specialitate deoarece tratamentul este complex si presupune cunostine si dotare de intalta performanta. Din arsenalul terapeutic al patologiei vasculare intracraniene trebuie mentionate: tratamentul endovascular (prin caterizarea arterelor cerebrale se practica embolizarea sau stentarea anevrismului), tratamentul chirurgical (care presupune operatia deschisa pentru cliparea anevrismului) sau radiochirurgia (in anumite cazuri selectionate).

Nevralgia de trigemen se caracterizeaza prin pusee dureroase intense, sub forma unor arsuri, „socuri electrice“ la nivelul unei hemifete sau la nivelul obrazului, maxilarului, dintilor, gingiilor, buzelor sau mai rar a ochilor si fruntii. Criza dureroasă durează cateva secunde si poate fi spontana sau poate fi decalsata de diferite situatii cum ar fi atingerea fetei, vorbit, mestecat, periajul dintilor. Primul episod poate dura cateva zile, saptamani sau luni după care durerile se pot opri. Episoadele dureroase vor deveni mai frecvente si se vor accentua pe masura inaintarii in varsta. Cauza este reprezentarta de un conflict intre nervul trigemen si un vas de sange situat in proximitatea sa ale carui pulsatii sunt transmise nervului si produc modificari ale acestuia care vor avea ca rasunet clinic durerea característica; in alte cazuri nevralgia trigeminala apare in cadrul bolilor demileinizante iar uneori nu se poate detecta o cauza a acesteia. Este necesara evaluarea clínica si initiera unui tratament medicamentos, care in multe dintre cazuri este eficient doar temporar. Ulterior intra in discutie diferite procede de tratament chirurgical cum ar fi operatia (care presupune separarea nervului de vasul ce exercita compresiune asupra sa), procedee minim invazive de tipul copresiunii cu balón, radiofrecventa, injectarea cu glicerol, neurectomii, sau chiar radiochirurgia.

In cadrul Spitalului European Polisano din Sibiu detinem intreaga tehnica si tehologie precum si specialsti pregatiti sa efectueze o evaluare clinica, paraclinica si imagistica a pacientilor sufera de cefalee precum si intrega gama de tratamente conform protocoalelor existente la nivel mondial.

Dr. Claudiu Matei