De vorbă cu Dr. Adrian Şanta despre inovaţia tehnologiei utilizată în diagnosticul unei afecţiuni

Santa-667px

Cum să ai un răspuns precis fără pierdere de timp

De ce aţi ales să fiţi doctor?

R: Concurs de împrejurări. Am absolvit un liceu de biologie-chimie, din pasiune pentru viaţa animală, iar alternativa era de profesor de biologie, nu foarte atractivă în România de atunci (şi de azi…)

Ce dificultăţi aţi întâmpinat în cariera dvs.?
R: Multe, de la 17 ore şi cinci trenuri schimbate de acasă până la facultate, secundariat la Bucureşti cu soţia în judeţul Satu Mare, începutul carierei de radiolog într-un spital de pediatrie fără dotări (nu avea nici măcar ecograf la momentul venirii mele) şi fără o şcoală de radiologie pediatrică (lipseşte şi azi în România…), lupta de a convinge persoanele cu putere de decizie că Sibiul are nevoie de un Tomograf-Computer, obţinerea acestuia şi lupta de a convinge colegii de necesitatea investigaţiilor CT… Mai apoi, încercarea de a vorbi pe înţelesul celor care pot investi într-un centru cu adevărat modern de imagistică medicală.

Sunteţi medicul care a avut o contribuţie semnificativă în dezvoltarea Centrului de Excelenţă în Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului European Polisano Sibiu. Ne puteţi vorbi despre rezultatele pe care le aşteptaţi de la acest centru?
R: Am dorit mereu un centru privat de imagistică modernă aici, iar dr. Ilie Vonica a transformat această dorinţă în realitate. Din ianuarie, am reînceput vechea luptă pentru a convinge medicii şi pacienţii de imensa capacitate de diagnostic oferită de aparatura de vârf mondial ce se regăseşte astăzi la Sibiu în Centrul Polisano. Rolul meu aici a fost de a veni cu tot know-how-ul profesional şi dorinţa de a construi un centru la standarde internaţionale de calitate pentru pacienţi.

Munca dvs. este atât de importantă în cea mai delicată parte a soluţionării problemei medicale - diagnosticul, ce sfat aţi da persoanelor care caută cel mai precis diagnostic?
R: Una din problemele naţionale la acest moment este cea a avântului tehnic şi de potenţial diagnostic oferit de aparatura mo­dernă versus cunoştinţele populaţiei şi chiar ale medicilor despre ce poate face imagistica. În acest sens, Imagistica Medicală modernă este cu câţiva paşi înainte în multe domenii şi deseori este privită cu neîncredere din lipsa informaţiilor la zi. Multă lume trăieşte miracolul unui diagnostic, exploatat uneori de persoane fără moralitate prin “metode” şarlataneşti, fără ca lumea să realizeze miracolul real pe care aparatura de vârf îl furnizează în nenumărate domenii medicale. Sfatul cel mai valoros este cel legat de dis­cuţia despre ce se poate face în imagistică, discuţie care trebuie purtată în primul rând cu cel care utilizează aparatura, adică radiologul, cel care îşi cunoaşte cel mai bune atât potenţele, cât şi limitele.

Cum vine în întâmpinarea pacientului Centrul de Imagistică?
R: Întâi, prin dotarea de excepţie. Tomo­graful Computer este unul din cele două aparate de acest tip instalate în România la acest moment, aparat de vârf în domeniu, capabil să efectueze toate tipurile de tomo­grafii computerizate posibile în lume la acest moment, inclusiv coronarografie CT, colonoscopie virtuală sau alte examinări sofisticate. Aparatul de Imagistică prin Rezonanţa Magnetică este vârful de lance al firmei producătoare în domeniu pentru 1,5 T, singurul de acest tip din România deocamdată, cu toată gama de antene posi­bile, producând rapid şi la o calitate de imagine extraordinară, toată gama de examinări posibile, inclusiv cardiace, ma­mare, prostatice, abdominale, pel­vine, cerebrale, dar şi sofisticării apropiate de science-fiction, cum ar fi SWI, tractografia, spectroscopia, cu care colegii clinicieni sunt mai puţin familiarizmaţi, dar extrem de utile în diagnostice complicate.
Centrul de Imagistică are uşa deschisă şi solicitudinea discuţiei cu pacientul, apar­ţinătorul sau medicul care doreşte informaţii. Tarifele sunt sub cele maximale din România deşi oferta de calitate este peste, se lucrează şi cu Casa de Asigurări pentru a reduce efortul financiar al pacientului. De asemenea, dis­cutăm cu medicul şi cu pacientul opor­tunitatea examinărilor, cău­tând alternative atunci când indicaţia iniţială nu ar duce la rezultatul scontat.

Care sunt serviciile medicale exclusiviste pe care doar Sibiul le abordează?
R: Nu ştiu dacă putem vorbi de exclusivităţi, cât de calitatea oferită. Coronarografiile CT şi angiografiile CT cu aparatură de 128 secţiuni/rotaţie au o calitate mult peste cele obţinute cu alte aparate. Rezonanţa magnetică a pelvisului feminin, a prostatei şi cea mamară sunt de asemenea efectuate după protocoale standardizate în toată lumea, lucrăm după protocoalele societăţilor profesionale medi­cale în domeniu (cele de Ortopedie, Sân, Cardiologie etc.), producând rezultate reco­gnos­cibile ca valoare diagnostică oriunde în lume. Probabil exclusivitatea este cea de a nu avea examinări ce nu se pot efectua la calitate maximă, de la cele mai simple la cele mai sofisticate. În acest sens, echipa de medici şi asistente duce o permanentă muncă de educaţie, participând la cursuri şi congrese, menţinând nivelul de pregătire şi deservire la cote maxime, de nivel mondial.

Care sunt satisfacţiile pe care munca dvs. vi le aduce?
R: Două sunt cele mai plăcute: colegul specialist în alt domeniu de activitate care vine şi spune: “Cum Dumnezeu ai reuşit să pui diagnosticul atât de exact?” şi persoana care te salută pe stradă cu un zâmbet mulţu­mit, chiar dacă nu o mai recunoşti din noianul de pacienţi care ţi-au trecut pragul…