Centrul de radioterapie

Cauta:

Descriere

Cancerul este un grup de boli caracterizate prin creşterea necontrolată a celulelor care invadează ţesuturile din jur şi capătă proprietăţi de a coloniza organele şi ţesuturile la distanţă. Cancerul reprezintă a treia cauză de deces în majoritatea ţărilor lumii, inclusiv în România.

Spre deosebire de bolile cardiovasculare, care ocupă primul loc în mortalitate şi ale căror manifestări sunt relativ limitate la un anumit teritoriu anatomic, cancerul poate interesa orice structură anatomică şi poate determina suferinţe clinice din cele mai variate.

Decizia terapeutică reprezintă evenimentul cel mai important în terapia oncologică fiind apanajul unei echipe pluridisciplinare, singura modalitate eficace de abordare a problemelor diagnostice şi terapeutice pe care le ridică această boală atât de diversă în manifestări.

În boala canceroasă, tratamentul vizează boala loco – regional şi boala metastatică, astfel sunt două mari categorii terapeutice :

  • tratamentele loco – regionale: chirurgia şi radioterapia
  • tratamente sistemice: chimioterapia, hormonoterapia, tratamente biologice şi terapia genică

Radioterapia este o specialitate clinică al cărui scop este distrugerea totală sau parţială a unei tumori maligne cu ajutorul radiaţiilor. Principiul radioterapiei este  acela de a administra o doză tumoricidă de radiaţii într-un volum ţintă cât mai bine delimitat, pentru a proteja ţesuturile normale.

După normele internaţionale unanim acceptate, radioterapia intervine în tratamentul a cca. 70% dintre bolnavii neoplazici. Peste jumătate dintre aceştia sunt iradiaţi cu scop curativ. Procentele de vindecare la 5 ani sunt între 40-50%. Pentru cazurile cu boală localizată, radioterapia în combinaţie cu alte modalităţi permite conservarea de organ în cca. 40% din cazuri cu un impact deosebit asupra calităţii vieţii bolnavilor.

Pacienţii care au indicaţie de radioterapie în cadrul tratamentului oncologic complex trebuie să beneficieze de iradiere în perioada terapeutic utilă. Dacă radioterapia este indicată ca tratament adjuvant, după un tratament chirurgical, şedinţele de iradiere trebuie începute la 4-6 săptămâni de la intervenţia chirurgicală. În multe cazuri, radioterapia se asociază cu chimioterapia fie concomitent, fie secvenţial. Eliminarea listelor de aşteptare va duce la aplicarea tratamentului iradiant în timp util, determinând o ameliorare a rezultatelor terapeutice.

Tehnologia noastră - Tomoterapia

Clinica Polisano din Sibiu a achiziționat, în anul 2014, un sistem de tratament TomoTherapy HD de ultimă generație, fabricat de firma Accuray din SUA. Valoarea totală a investiţiei a fost de 3,8 milioane euro, peste 80% din sumă reprezentând aparatura de specialitate (sistemul TomoTherapy şi computer tomograful de planning).

De la deschiderea Centrului de Radioterapie până în prezent, peste 1.000 de pacienți cu diagnostice oncologice au beneficiat de servicii medicale în Clinica Polisano.

Tomoterapia este o tehnică inovatoare de tratament al cancerului, adresată întregii patologii oncologice cu indicaţii de RT. Tomoterapia integrează într-un singur aparat un sistem imagistic de tomografie computerizată (CT) şi un dispozitiv de radioterapie cu intensitate modulată (IMRT).

Sursa de radiații este constituită dintr-un accelerator liniar de  6 MeV. Sursa se roteşte în jurul pacientului culcat pe masa de tratament, care, la rândul ei, se deplasează în plan orizontal, în coordonare cu mişcarea sursei. În timpul iradierii, intensitatea fasciculului de radiaţii este modulat cu ajutorul colimatorului multi-lamelar, astfel încât fasciculul este conformat formei tumorii, optimizând eficacitatea tratamentului şi evitând în permanenţă iradierea ţesuturilor sănătoase adiacente. Sursa de radiații poate face între 1 și 10 rotații complete pe minut. La fiecare rotație a sursei, colimatorul multi-lamelar poate, la rândul său realizeze 50 de configurații diferite de deschidere.

Scanerul CT inclus permite obţinerea imaginilor 3D pentru pacient în fiecare zi înainte de tratament. Medicul  verifică în permanenţă anatomia din zona tumorii (care poate fi afectată de regresul acesteia sub efectul iradierii sau de pierderile în greutate ale pacientului), să le compare cu imaginile pe baza cărora s-a stabilit planul de tratament şi să ajusteze dacă e cazul poziţia pacientului conform planului de tratament.  Astfel se asigură precizia fiecărui tratament (omogenitatea şi conformitatea dozei  la evoluţia anatomică a volumului ţintă şi protejarea maximă a organelor critice).

Sistemul  TomoHD combină atât TomoHelical, cât și TomoDirect, într-o singură soluție. Cu acest sistem integrat, putem iradia eficient orice tip de tumoră care are indicație de radioterapie.

 Specialiștii noștri

Echipa de medici specialiști în radioterapie a Clinicii Polisano a beneficiat de cursuri de perfecționare în Europa și SUA și aplică cu pasiune, dedicație și suflet, cele mai noi cunoștințe în domeniu, pentru tratamentul pacienților bolnavi de cancer.

Utilizând cu atenție, pricepere și profesionalism aceste noi tehnici, medicii noștri radioterapeuți au obținut o îmbunătățire semnificativă a calității vieții pacienților și au crescut șansele de supraviețuire a acestora.

Beneficiarii tratamentului

Pacienții se pot prezenta direct Clinicii Polisano, printr-o programare prealabilă. În ambulatoriul de specialitate aceștia vor fi evaluați pretratament de către medicii radioterapeuți, stabilindu-se astfel intrarea în tratament.

Clinica Polisano a fost inclusă de Ministerul Sănătății în lista unităților sanitare care pot derula Programul Național de Radioterapie, astfel încât toți pacienții Polisano beneficiază de gratuitate în acordarea acestor servicii medicale.