Ce este menopauza, care sunt simptomele și cum se tratează

Menopauza

Dr. Adrian Viorel VADUVA, medic primar obstetrică-ginecologie

Clinica Polisano Cuza Vodă, București

Menopauza (climacteriul) feminin reprezinta o perioada fiziologica in viata unei femei, de tranzitie, de la varsta adulta, fertila la senescenta (batranete) caracterizata prin modificari hormonale, fiziologice si psihice complexe ale organismului.

• Menopauza consta in incetarea menstruatiilor datorita scaderii treptate, ireversibile a productiei de hormoni sexuali ovarieni (estrogenii si progesteronul).

• Etimologic, termenul de menopauza vine din limba greaca - menos = hemoragie si pausa = sfarsit.

• Varsta de instalare a menopauzei este cuprinsa intre 45 - 55 ani si depinde de bagajul hormonal al fiecarei femei.

Menopauza poate aparea precoce (inainte de 40 ani) sau se poate instala tardiv (dupa 55 - 60 ani), datorita unor cauze de natura familiala, ereditara, constitutionala sau patologica.

• Momentul instalarii menopauzei se stabileste retroactiv dupa o perioada de 12 luni consecutive de absenta a menstruatiilor.

• Menopauza apare in mod natural sau poate fi indusa artificial prin medicatie, chimioterapie, radioterapie sau interventii chirurgicale.

Din punct de vedere clinic si paraclinic, teoretic si practic, menopauza a fost impartita in mai multe etape: premenopauza, menopauza si postmenopauza.

- PREMENOPAUZA se intinde pe mai multi ani ( 4-5 ), activitatea hormonala ovariana scade treptat, apar tulburari ale ciclului menstrual (neregularitati, prelungiri, lipsa menstrelor); menstruatii cantitativ crescute, dureroase, sangerari intre menstruatii, tulburari vaso-motorii (bufeuri de caldura, palpitatii, tahicardie, variatii ale tensiunii arteriale, cefalee, migrene), congestie mamara, dureri la nivelul sanilor, tendinta de ingrasare sau scadere in greutate, astenie fizica, irascibilitate, depresie, insomnie, somnolenta.

MENOPAUZA - menstrele au disparut definitiv.

Persista o buna perioada de timp simptomatologia descrisa anterior, dar care odata cu trecerea timpului incepe sa dispara.

Scaderea marcata a hormonilor estrogeni determina modificari caracteristice involutiei fiziologice si dezvolta o patologie specifica.

Tegumentele se usuca, apar riduri ale fetei, sporeste pilozitate, organele genitale se atrofiaza, uscaciunea mucoasei vaginale produce senzatie de arsura, prurit (mancarime), dureri la contactul sexual, infectii vaginale, sanii isi pierd tonicitatea, apar tulburari urinare (pierderi involuntare de urina), infectii ale aparatului urinar, dorinta sexuala scade.

Perspectiva falimentului biologic si a inutilitatii face ca femeia sa devina apatica, trista, depresiva. Pot aparea tulburari psiho-emotionale, psihoze afective (delir de gelozie), revendicari, reactii impulsive.

Memoria scade, apar tulburari ale rationamentului logic.

- POSTMENOPAUZA - dispar aproape total caracterele sexuale secundare, apar tulburari profunde ale marilor metabolisme, patologia femeii (protejata in perioada de activitate hormonala) aproape se suprapune cu patologia barbatului aflat in andropauza.

• Semnele si simptomatologia menopauzei difera de la o femeie la alta, depinzand in mare masura de structura ei organica si neuroendocrina, de nivelul ei cultural, tipul de sistem nervos si echilibrul afectiv socio-familial.

• Prin cresterea duratei de viata, femeia traieste in prezent aproape 1/3 din anii de viata in aceasta stare biologica. 8 din 10 femei dezvolta simptomatologie si patologie pluriorganica data de menopauza care ii afecteaza sanatatea si calitatea vietii; menopauza devenind astfel o problema de sanatate publica, demografica si socio-economica.

PATOLOGIE ASOCIATA MENOPAUZEI:

- Boli cardio-vasculare (cauza principala de deces atat la femeie cat si la barbat).

- Osteoporoza - demineralizarea osului, predispune la fracturi (una din trei femei cu fractura de sold moare datorita complicatiilor), tasarea si deformarea coloanei vertebrale, deformari osoase.

- Patologia genitala si urinara.

- Cresterea riscului de diabet zaharat.

- Risc crescut de boala Alzheimer.

- Cresterea incidentei cancerului cu localizari diferite.

- Exacerbarea afectiunilor reumatismale.

TRATAMENTUL MENOPAUZEI

Tinand cont de faptul ca menopauza reprezinta o etapa fiziologica in viata femeii, tratamentul se adreseaza de obicei pacientelor cu disconfort creat de scaderea nivelului de hormoni sau patologiei asociate.

Tratamentul poate fi hormonal (de substitutie) sau non-hormonal.

Tratamentul de substitutie hormonala (cu estrogeni sau combinatii estrogeni-progesteron - cu administrare generala transdermica sau intravaginala), aduce beneficii sanatatii pacientei atunci cand este administrat precoce (premenopauza) pe termen scurt si sub stricta supraveghere medicala.

- Tratamentele non-hormonale reprezinta o alternativa la tratamentele hormonale.

- Tratamente pentru patologia asociata.

- Regim igienic de viata.

- Alimentatie hipocalorica avand in vedere tendinta la ingrasare, exercitii fizice, renuntarea la fumat.