Cataracta – simptome și modalități de tratament

cataracta-web

Dr. Liviu Bran, medic specialist oftalmolog în cadrul Spitalului European Polisano, vorbește despre cataractă, o afecțiune oculară foarte frecventă, care în lipsa tratamentului adecvat, duce, în final, la pierderea completă a vederii.
Pe înţelesul pacienţilor, ce estede fapt  cataracta?

Este vorba despre o afecţiune intraoculară prin care unul din mediile transparente, cu rol refractiv, cristalinul, “îmbătrâneşte”, se opacifiază, se rigidizează. Îi scade astfel transparenţa, devenind opac, iar imaginea ce ajunge din mediul înconjurător pe retină suferă deformări, aberaţii optice, iar vederea devine neclară.

De ce apare cataracta?

Cristalinul se opacifiază din varii motive: cel mai frecvent este îmbătrânirea structurilor sale. Apariţia cataractei este mai frecventă la persoanele cu diabet, boli reumatologice sau care au avut în antecedente boli inflamatorii oculare. Toate acestea fiindcă procesele metabolice de la nivelul cristalinului sunt alterate, iar transparenţa sa afectată. Cataracta apare ca o regulă şi după traumatisme oculare penetrante sau alte lovituri directe asupra globului ocular. Există şi cataracte congenitale, adică de la naştere, apărute de regulă în viaţa intrauterină. Tinerii pot avea diverse tipuri de cataracte, numite juvenile, tot datorate tulburărilor metabolice sau unor sindroame complexe ce afectează tot organismul. Mai poate apărea cataractă din cauze externe- radiaţii ionizante, expunere la vibraţii, lucrul în mediu toxic sau poluat.

Care sunt simptomele acestei afecţiuni?

În general cataracta debutează cu tulburări de percepţie a culorilor şi scăderea sensibilităţii la contrast. De cele mai multe ori acestea sunt depistabile doar în cabinetele oftalmologice.  Cea mai supărătoare este însă vederea înceţoşată, care nu se mai ameliorează nici după schimbatul ochelarilor, asociat ades cu tulburări în percepţia luminii în diverse momente ale zilei. Vederea scade lent, şi necesită cuantificare în cabinete oftalmologice de specialitate, pentru a fi obiectivi. Uneori evoluţia cataractei este rapidă (luni de zile), alteori dureaza câţiva ani până devine supărătoare.

Cum se tratează cataracta?

Tratamentul definitiv, unicul de fapt, este cel chirurgical. Se înlocuieşte cristalinul opacifiat cu un implant cristalinian transparent, care va rămâne pe viaţă în ochiul pacientului. Se pot implanta diverse tipuri de cristalin, de la cele sferice simple (care pot corecta vederea la departe sau aproape), torice (care corecteaza şi viciul de refracţie numit astigmatism), sau multifocale (care corectează vederea la distanţă, intermediară şi la aproape). Tehnica chirurgicală se realizează cu ajutorul unui aparat de ultimă generaţie în chirurgia oculară, la fel fiind şi microscopul operator. Anestezia perioperatorie se realizează fie cu picături (topică)- un mare avantaj pentru pacienţii ce nu mai trebuie să întrerupă tratamentul anticoagulant, fie anestezie loco-regională, prin injectare de anestezic la nivel de orbită sau glob ocular, în funcţie de fiecare caz în parte. Consultul preoperator va identifica toţi factorii de risc, şi astfel se va alege tipul de implant, tipul anesteziei şi tehnica chirurgicală optimă pentru fiecare caz în particular.